Ischgl: zimsko veselje alpske Ibize

Že zdavnaj se je ležernost umaknila iz avstrijskih zimskošportnih središč. Športne radosti na snegu so vse manj pomembne, obvezni apres ski pa se spreminja v bučne zabave. Visoko v Tirolskih Alpah je tudi kraj s skoraj neizgovorljivim imenom postal meka zabave na snegu.

Objavljeno
23. februar 2011 18.12
Adrian Grizold, trip
Adrian Grizold, trip
Zgodba o uspehu se je začela s trmastim hotelirjem Aloysom – kličejo ga tudi snežni kralj – ki je leta 1995 za konec uspešne smučarske sezone povabil v gore Eltona Johna in mu za nastop na prostem odštel 3,5 milijona takratnih avstrijskih šilingov. Nekoč zasanjana planinska vasica se je iz mirnega visokogorskega družinskega smučišča čez noč prelevila v zabavišče, kjer si podajata roke ekskluzivnost in množičnost.

Že zdavnaj se je ležernost umaknila iz avstrijskih zimskošportnih središč. Legendarni Kitzbühel so kot številna druga prestižna smučišča zavzeli Rusi, struktura obiskovalcev se spreminja, z njo pa tudi vsebina in ponudba. Športne radosti na snegu so vse manj pomembne, obvezni apres ski pa se spreminja v bučne zabave s potoki piva, šampanjca in drugih parti pijač. Visoko v Tirolskih Alpah je tudi kraj s skoraj neizgovorljivim imenom postal meka zabave na snegu in ledu. Turistične agencije so starodavno retoromansko vasico poimenovale kar po sredozemskem otoku Ibizi.

V minuli sezoni so imeli 1,3 milijona prenočitev, letos kaže še bolje. V nekoč idiličnem kraju živi 1624 stalnih prebivalcev, zlasti ob prazničnih vikendih pa se jih na 10.060 ležiščih gnete tudi več kot dvajset tisoč. Sezono so raztegnili domala na vse leto: Ischgl praznuje poleti in pozimi, v snežnem morju in pod zvezdami se vrstijo pop koncerti, v lesenih kočah in razkošnih vilah modne revije, zasebne zabave, v preurejenih hlevih in gospodarskih poslopjih pa mega žuri.

Ob začetku zime jih je nekoliko zaskrbelo, saj je bilo le pol metra snega, a armada 500 (!) snežnih topov je opravila svoje. Manj sreče so imeli z ameriško kultno skupino Gossip, ki je goste razjezila z muhavostjo. Pa so se hitro potolažili; pridno so praznili alkoholne napitke z zdravilnimi zelišči, na vročih zabavah pa skakali v kratkih irhastih hlačah, ki so zadnji krik visokogorske mode. Lepa dekleta rada smuknejo v zimzelene dirndle in se učijo jodlanja. Avstrijci pač znajo.

Zimsko rajanje bo nad dolino Paznau trajalo daleč v maj, saj je po skopem začetku zapadlo dovolj belega puha, tako da je tudi smučarski užitek na neskončnih progah izjemen. In zakaj alpska Ibiza? Ko se razkadi občasna megla, sije tod najlepše sonce s turkizno modrega neba. Na položnih, odročnejših planotah se najde celo še otočke tihega zadovoljstva. Ponudba je torej raznovrstna in obilna; nedaleč od diskoteke Kravji hlev, kjer teče v potokih pivo, je prestižna vinoteka in vinska klet Trofana Royal, kjer ponujajo 25.000 žlahtnih steklenic z vseh koncev sveta.


Retoromanska enklava

Da bi pritegnili še več obiskovalcev, bodo čez ozko sotesko v vratolomni višini zgradili brv za pešce, na bližnji vrh Palinkopf s fenomenalnim razgledom pa nameravajo položiti 8000 stopnic. Že ob prvem koncertu na snežni poljani so naredili največjega snežaka na svetu. Letos naj bi postavili nov rekord, zanj bo treba preseči šestnajst metrov višine.

Vaščani veljajo za posebneže, na imenu Ischgl pa si obiskovalci lomijo jezike. Pogosto ga tudi zamenjajo z letoviščem Bad Ischlom v Salzkammergutu na meji med Štajersko in Salzburškim. Mondena vas leži na 1377 metrih nadmorske višine med Silvretto in Verwallom, na gorskih prostranstvih živi na kvadratni kilometer samo šestnajst prebivalcev, le skok čez gorsko verigo pa sta Galtür in znameniti Sankt Anton na Arlbergu.

Staroselci iz Engadina so pred tisočletjem poimenovali svojo vas Yscla, kar je retoromanski izraz za otok. V 13. stoletju so jo poselili prišleki iz švicarskega Walisa. Če ne bi bilo sodobnih tehničnih možnosti, bi bili to še danes zakotni kraji. Povezava v zgornjo dolino reke Inn še ne obstaja, zato je to tirolsko območje vezano na Engadin in Predarlško, v zgodovini pa so trgovali predvsem s Švabi in Bavarci.

Zaradi težkih razmer je nadvojvoda Siegmund leta 1460 odpustil prebivalcem davke in carinske pristojbine na uvoz živine in žita. Od leta 1505 pa so dobivali tudi denar za vzdrževanje poti prek prelazov v Montafon. V 19. stoletju je večina prebivalstva zapustila območje, razmere so bile tako krute, da so otroke »posojali in prodajali« v bogate nemške pokrajine. O tveganih pohodih skozi sneg so posneli film s priljubljenim Tobiasom Morettijem, ki ga večina pozna kot prvega komisarja iz nadaljevanke o Rexu.


Šport in zabava 
do onemoglosti

Med letoma 1882 in 1889 se je prvič razmahnil gorski turizem, alpske zveze so zgradile gorniške koče in bivake, novo naselitev pa je spodbudila gradnja velike žičnice na masiv Silvrette leta 1964. Stara alpska gradnja je v vaseh skoraj izginila, nadomestili so jo hotelska naselja in razkošne alpske vile. Smučarsko središče Silvretta Arena je pojem zimskega turizma. Povezuje Ischgl s švicarskim Samnaunom, smučarjem je na voljo 238 kilometrov odličnih prog z 41 vlečnicami in sedežnicami, kar jo uvršča med največje takšne alpske objekte. Žičničarji so v minulih letih vložili 150 milijonov evrov v enega najsodobnejših sistemov. Ponudba obsega še 132 hotelov s štirimi zvezdicami, 108 penzionov in 217 počitniških vil, restavracije, bare, trgovine in butike, nočno življenje je postalo legendarno. V povprečju porabijo gostje 140 evrov na dan.

Turistične agencije tržijo Ischgl kot alpsko Ibizo, a nekateri trdijo, da je prej alpski Ballermann (zloglasno nemško zabavišče v El Arenalu na Majorki), kar so pokazali v filmu Ogenj, led in pločevinke, ki ga – resnici na ljubo – niso posneli v Ischglu. Sezona traja od začetka novembra do konca maja in v okviru Top of the Mountain Concerts tradicionalno ponudi tri velike koncerte na prostem (za uvod, veliko noč in konec sezone).
Seznama nastopajočih se jim res ni treba sramovati. Na njem najdemo Tino Turner, Eltona Johna, Stinga, Boba Dylana, Alanis Morissette, Enriqueja Iglesiasa, Lionela Richieja, Rihanno, Kylie Minogue, Alicio Keys itd. Aprila 2002 je na prireditvi Message from the Mountains zaigral na saksofon celo bivši ameriški predsednik Bill Clinton.

V zadnjih letih območje poleti naselijo gorski kolesarji, ki se z žičnico povzpnejo 2800 metrov visoko in se v vratolomni vožnji spuščajo v dolino. Na voljo jim je mreža 1200 kilometrov kolesarskih stez. Avgusta bo tam spet potekal najbolje plačani evropski maraton gorskih kolesarjev – Ischgler Ironbike.