Japonski modulni hoteli se širijo po svetu

Vsaka sobica, velika kot omara, ima električno vtičnico, uro, svetilko, televizijo in brezžični internet.

Objavljeno
20. januar 2011 11.18
trip
trip

Kitajska, država z največ prebivalci na svetu, se je zaradi velikega povečanja turističnih potovanj začela zgledovati po Japonski in uvaja tako imenovane hotelske kapsule. Prvi modulni hotel, zgrajen po mednarodnih standardih, so odprli v Šanghaju.

Prva »kitajska kapsula« je že pripravljena na sprejem gostov ob kitajskem novem letu (začne se 3. februarja, potekalo pa bo v znamenju zajca), ko več sto milijonov ljudi potuje po državi praznovat k svojim družinam.

Hotel ima 68 kapsul, sobic, velikih kot omare. Uvožene so z Japonske, ki je prva začela graditi takšna cenena turistična prenočišča, doslej pa so jih »kopirali« že v precej državah.

Vsaka od mini sob ima električno vtičnico, uro, svetilko, televizijo in brezžični internet. Lastnik hotela, ki stoji blizu šanghajske železniške postaje, je 33-letni Ta Zan, ki je v takšnih hotelih več let delal na Japonskem. Za deseturno spanje zaračuna 68 juanov (7,42 evra), za 24 ur pa 88 juanov, kar je v primerjavi tudi z drugimi nizkocenovnimi hoteli v Šanghaju še vedno zelo ugodno.

Kitajska je lani, ko je gostila tudi svetovno razstavo, po prvih poročilih gostila 2,1 milijarde domačih in tujih turistov. V primerjavi z letom prej je to 12-odstotno povečanje, prenočitvenih zmogljivosti pa ji že sicer kronično primanjkuje.