L‘ Ardechoise: francoski maraton Franja, ki traja štiri dni

Letošnje kolesarske sezone je praktično konec, dajemo pa vam namig za koledar 2012.

Objavljeno
14. november 2011 10.41
Posodobljeno
14. november 2011 11.00
Jean Paul Savart
Jean Paul Savart
Po hribih in dolinah pokrajine Ardeche v centralni Franciji že dvajset let poteka izjemna kolesarska prireditev za rekreativce in tekmovalne kolesarje iz vsega sveta. Za mnoge je vodilna tovrstna prireditev na svetu. To je L'Ardechoise!

Gre za štiridnevni kolesarski praznik, kateremu lahko ob bok postavimo slovenski Maraton Franja. Letos je jubilejno 20. izvedbo zaznamovalo približno 20.000 kolesarskih uživačev, turistov, rekreativcev in tekmovalcev. Vse se začne v majhni vasici Saint-Felicien z 800 prebivalci, od koder kolesarji krenejo na pot po 24 različnih trasah, ki so dolge od 80 do 620 kilometrov, prevozijo pa jih lahko v razponu štirih dni.

Ta vse bolj ugledni kolesarski praznik je leta 1991 zasnovalo pet prijateljev, ki jim je vrtenje pedal način življenja. Med njimi je tudi nekdanji šampion Bernard Vallet. Zaradi vse večje komercializacije in profesionalizacije športa so želeli temu povrniti izvirne vrednote in osnovni duh.

Dogodek vse večjih razsežnosti še vedno ne organizira kakšna uveljavljena agencija ali podjetje, temveč je vse skupaj projekt omenjenih zanesenjakov s predstavniki vaških skupnosti, kjer potekajo kolesarske trase, pomaga pa jim kar 6000 prostovoljcev. Uspeha ne merijo po pojavljanju v medijih ali dobičku, temveč je uspeh štiridnevno dogajanje v znamenju starsti do športa v prijateljskem druženju ljudi z vseh koncev sveta. Prišli so že tudi iz Avstralije in Kitajske in radi se vračajo.

Prebivalci pokrajine Ardeche v štirih dneh niso zgolj navijači ob progi, temveč aktivno sodelujejo tudi drugače, z odprtimi rokami sprejmejo goste na dveh kolesih, nemalokrat jim ponudijo tudi počitek v svojih domovih. Ta dogodek pa, roko na srce, rade volje izkoristijo za štiridnevno zabavo, ki jo oplemenitijo s posebnimi prireditvami, tudi karnevali.

Priprave na kolesarski spektakel potekajo celo leto po vasicah pokrajine Ardeche. Lokalni odbori poskrbijo za najmanjše podrobnosti. Zgodilo se je že, da so glavni organizatorji zaradi preštevilnih obveznosti, ki jih terja vedno bolj množična prireditev, napovedali, da eno leto dogodka ne bi bilo. Vaščani so zavrnili to možnost, še več, priskrbeli so še večje število prostovoljcev. Zgodba o uspehu je bila tako zagotovljena.

Lani, ko je bila na sporedu 20. L'Ardechoise, so organizatorji od vsake prijavnine namenili pet evrov centru Leon Berard v Lyonu, kjer zdravijo bolnike z rakom, ponašajo pa se tudi z uglednim raziskovalnim oddelkom v boju proti kugi moderne dobe.