Ledene kanadske sobe za vroča srca z vsega sveta

V hotelu iz ledu prirejajo nepozabne poroke, hkrati pa postaja nenavadna stavba priljubljeno zatočišče za kratek pobeg od vsakdanjih obveznosti. Od odprtja pred enajstimi leti ga je obiskalo okoli 600.000 turistov, od katerih jih je 30.000 tudi prespalo v hotelskih sobah.

Objavljeno
23. februar 2011 19.01
trip, AFP
trip, AFP
Gostje na ledenih posteljah se stiskajo v spalnih vrečah, da bi se ogreli, zraven pa pridno srkajo koktajle iz kozarcev, izdelanih iz ledu. Toplo kapo si potegnejo globoko čez ušesa. Čudežna zimska dežela na obrobju mesta Quebec je postala ena največjih turističnih zanimivosti v Kanadi in počitniški objekt, po katerem vlada vse večje povpraševanje. V hotelu iz ledu prirejajo nepozabne poroke, hkrati pa postaja nenavadna stavba priljubljeno zatočišče za kratek pobeg od vsakdanjih obveznosti. Od odprtja pred enajstimi leti ga je obiskalo okoli 600.000 turistov, od katerih jih je 30.000 tudi prespalo v hotelskih sobah.

Na ducate parov si je – tako kot sta pred kratkim storila Victoria in Jeremy Martin – izreklo poročne zaobljube v kapelici, ki stoji ob hotelu in je izdelana izključno iz ledenih kock, cerkvene klopi pa so prekrite s krznom.

»Je nekaj, kar mi je še posebno pri srcu, ko me malce zebe – da sem v toplem objemu z moškim, ki ga ljubim,« pravi Victoria, ki je v Quebec z zaročencem pripotovala iz severovzhodne ameriške države Massachusetts.

Pozimi je v teh krajih povprečna temperatura minus 20 stopinj, v 36 hotelskih sobah pa je razmeroma prijetno toplo. Debeli zidovi iz snega in ledu so namreč dovolj dober izolator, tako da toplota, ki jo oddajajo telesa, ostaja v notranjosti objekta.

Hotel je zgrajen tako, kot so domorodci v kanadskem delu Arktike od nekdaj izdelovali svoje igluje. Tudi Inuiti so za gradnjo uporabljali izključno sneg in led. Gostom, ki prvič obiščejo ledeni hotel, svetujejo, naj v njem prespijo le eno noč, saj spanje pri tako nizkih temperaturah, ne oziraje se na to, koga imate ob sebi, vendarle ni najbolj prijetno.

Letos se je ledeni hotel prvič povezal z mestnim – ta je seveda zgrajen iz opek in malte – tako da lahko gostje prespijo eno noč v enem, drugo noč pa v drugem. Najnižja cena za prenočitev v ledenem objektu je dvesto dolarjev.


Rok trajanja enajst tednov

»Hotel je pravi biser arhitekture,« so zapisali v enem od tamkajšnjih časopisov. »Spanje v velikanskem igluju pri temperaturah pod ničlo je zagotovo nora izkušnja. To morate vsekakor poskusiti. Ko boste enkrat prespali v ledenem hotelu, se boste gotovo še kdaj z veseljem vrnili v zimsko pravljico.«

Hotel, katerega površina je 3000 kvadratnih metrov, rekreacijski center in kapela so na voljo šest mesecev na leto. Prve goste lahko sprejmejo decembra, za gradnjo pa potrebujejo 15.000 ton snega in 500 ton ledu. Gradnja stane okoli 750.000 dolarjev. Vsaka soba je nekaj posebnega, saj za opremo poskrbijo študentje arhitekture iz Quebeca. V dveh hotelskih kavarnah strežejo pijačo izključno iz kozarcev, izdelanih iz ledu.
»Oprema hotela in organizacija imata pridih francoske severnoameriške kulture,« pravi Jacques Desbois, ustanovitelj hotela. Tako imenovani fasaderji snega so v pripravljenosti vse do konca marca in ukrepajo vsakič, ko je treba popraviti morebitno poškodbo, ki se pojavi zaradi spremembe temperature.

»Gre za pravo umetnino. S pomočjo električarjev, ekipe za delo s snegom in ekipe za delo z ledenimi kockami nam vsako leto uspe zgraditi in ohranjati sicer sila krhko zgradbo,« pravi Serge Peloquin, umetniški direktor hotela. Lepota žal ne traja dolgo. Enajst tednov po slovesnem odprtju ga 27. marca zaprejo, nato pa se ledeni zidovi postopoma stopijo zaradi sonca in toplih spomladanskih vetrov.