Luksuzni izlet po poteh Adolfa Hitlerja

Trideset turistov bo plačalo po 2278 evrov za osemdnevni izlet, ki so ga poimenovali Obraz zla oziroma Vzpon in padec tretjega rajha. Mnogim se zdi precej sporen, a so ga odobrili predstavniki nemške oblasti. Nasprotniki opozarjajo na tveganje, da se lahko luksuzni študijski izlet kaj hitro sprevrže v »perverzno nacistično romanje«.

Objavljeno
16. februar 2011 15.01
Trip, ETN
Trip, ETN
Trideset turistov bo plačalo po 2278 evrov za osemdnevni izlet, ki so ga poimenovali Obraz zla oziroma Vzpon in padec tretjega rajha. Mnogim se zdi precej sporen, a so ga odobrili predstavniki nemške oblasti. Na »vzhodni fronti« pa bodo še prej blizu ukrajinskega mesta Vinica preuredili ostanke Wehrwolfa (Volkodlaka), Hitlerjevega glavnega vojaškega štaba na vzhodni fronti – v muzej. Odprli ga bodo 9. maja, na dan zmage nad fašizmom. Vstopnice za oglede krajev, na katerih se je med nacizmom v Nemčiji zadrževal ali deloval Adolf Hitler, turistom ponujata dva angleška zgodovinarja. Nigel Jones, avtor dela Countdown to Valkyie, in Roger Moorhouse, ki je napisal knjigo Killing Hitler, bosta sicer tudi vodila luksuzni izlet po poteh Adolfa Hitlerja. Turiste bosta popeljala na številne kraje, ki so zgodovinsko povezani z nacizmom, predvsem z Adolfom Hitlerjem.


Med drugim bodo obiskali:
– Bürgerbräukeller, münchensko pivnico, v kateri je leta 1923 snoval državni udar;
– Hitlerjev dom v bavarskem planinskem mestecu Berchtesgaden;
– Spominski center holokavsta v Berlinu;
– koncentracijsko taborišče Sachsenhausen;
– prostor nad berlinskim bunkerjem, kjer je Hitler priznal svoj poraz in naredil samomor.

Jones in Moorhouse poudarjata, da gre za študijske poti. Kot pravita, bodo pritegnile predvsem tiste, ki jih zanima zgodovina nacizma. Pred vsakim izletom bosta poskrbela tudi za to, da med udeleženci ne bo privržencev nacizma ali neonacističnih aktivistov. Nigel Jones je med drugim izjavil: »Ne želiva sodelovati s spornimi posamezniki, zato bova telefonirala vsem zainteresiranim in jih povprašala, kakšni so njihovi motivi in zakaj se želijo udeležiti našega izleta. Sva resna zgodovinarja z bogatimi izkušnjami.«

Seveda pa so se kaj kmalu oglasili tudi ljudje, ki se ne strinjajo s takšnimi izleti, saj so prepričani, da lahko »hitlerjevski turizem« zbanalizira nacizem in holokavst.

David Cesarani, veliki poznavalec nacistične Nemčije, denimo svari: »Zgodovina, če jo bodo dodali v nekakšne turistične izlete, se lahko hitro sprevrže v senzacionalizem. Če se osredotočite na kraje, ki so povezani s Hitlerjem, namreč hkrati spodbujate kult njegove osebnosti. S tem pa se lahko študijski izlet spremeni v perverzno romanje.« Opozarjajo na velikansko tveganje, da se bo sprevrgel v »perverzno romanje« v Hitlerjevo čast.

Morda je po eni strani res neokusno služiti denar na račun tega tragičnega obdobja zgodovine. Po drugi strani pa najbrž ne more biti sporno, če želijo resni ljudje proučevati Hitlerjevo življenje in vzpon fašizma. Vse je pač odvisno od – pristopa.


Novo rojstvo Wehrwolfa

Oblasti v Vinici, mestu v osrednji Ukrajini, pa nameravajo preostanke Wehrwolfa (Volkodlaka), Hitlerjevega glavnega vojaškega štaba na vzhodni fronti – preurediti v turistično zanimivost. Muzej bodo odprli 9. maja, na dan zmage nad fašizmom.

»Pravi čas je, da Wehrwolf predstavimo kot turistično zanimivost,« je namen predstavil lokalni politik Mikola Džiga. »Muzej bo opozarjal na težke čase, ki so jih naši ljudje preživeli pod nacizmom. Prikazovati pa bo moral tudi, kako močnega in krutega sovražnika smo premagali!«
Glavni štab Wehrwolf je sestavljalo približno dvajset lesenih hiš in barak ter trije močno utrjeni bunkerji. Postavili so ga približno 12 kilometrov severno od Vinice. Štab za vzhodno fronto so Nemci začeli graditi septembra 1941, dokončali pa so ga aprila 1942. Gradilo ga je več kot 10.000 sovjetskih vojnih ujetnikov in okoli 1000 krajevnih prebivalcev. Približno 2000 jih je med gradnjo umrlo od izčrpanosti in bolezni, 4000 pa so jih ustrelili.

Ko so nacisti zapustili območje, so objekte glavnega štaba razstrelili, podzemne dele kompleksa pa so kasneje zaprle sovjetske oblasti.