Milk kot osrednji lik muzeja

San Francisco, bržčas najlepše mesto v Kaliforniji, je vnovič potrdil sloves svojega vzdevka »The City that Knows How« (»mesto, ki ve, kako«). Minuli teden so namreč v znani homoseksualni četrti Castro odprli prvi gejevski muzej v ZDA in tako še utrdili ugled kraja, ki velja za središče drugačnih življenjskih slogov.

Objavljeno
02. februar 2011 12.27
trip
trip
Zgodovinski muzej GLBT (kratica gejevskega, lezbičnega, biseksualnega in transseksualnega gibanja) je ob odprtju požel veliko zanimanja celotnih ZDA.

V njem so razstavljeni osebni predmeti enega izmed prvih gejevskih aktivistov Harveyja Milka, prvega izvoljenega kalifornijskega politika, ki je javno priznal svojo istospolno usmerjenost, kasneje pa so ga ustrelili.

Ogledati si je mogoče tudi rokopise, spolne pripomočke in razstavo Naša gejevska preteklost: spominjajmo se zgodovine GLBT.
»Zgodovinski muzej stoji sredi četrti Castro, ki je ne obiskujejo le prebivalci San Francisca, ampak tudi številni tuji turisti, ki jih zanima gejevska kultura,« je povedal Paul Boneberg, izvršni direktor zgodovinskega društva GLBT. »Poskušali smo urediti muzej, ki bi bil tako raznovrsten in presenetljiv kakor sama skupnost GLBT.«

Boneberg je še pojasnil, da so se odločili urediti muzej, potem ko je več kot 25.000 ljudi obiskalo začasno razstavo, ki so jo leta 2008 organizirali ob predstavitvi filma Milk. V odmevnem filmu je Sean Penn odigral vlogo znanega gejevskega politika in zanjo prejel oskarja.