»Modra« kri še vedno raje 
zajaha konja kot smuči

V Klostersu, vasici v švicarskih Alpah, ki je najbolj znana kot zimsko letovišče britanskih plemičev, je mogoče igrati tudi polo. Nekoč so ga igrali samo kralji, edinstven pa je tudi »švicarski polo«. Igrajo ga namreč sredi zime, pri minus 13 stopinjah Celzija, jezdeci pa se na ponijih, obutih v ježevke, podijo za žogo po snegu, ne po travi.

Objavljeno
01. februar 2011 19.44
trip, AFP
trip, AFP
Tekmovanje v polu se na turnirju Berenberg začne v večernih urah in traja dolgo v ledeno zimsko noč. Gledalci se zraven zasneženega igrišča zabavajo v ogrevanih šotorih, v katerih jim postrežejo vino in večerjo. Tekmovanje so prvič priredili pred sedmimi leti, ogledala pa sta si ga tudi angleška princa William in Harry, je povedal organizator Daniel Wächter.

Polo na snegu je pravzaprav nenavaden dogodek, meni Jeremy Hackett, lastnik istoimenske britanske modne znamke. »Zdi se mi zabavnejši, saj je drugačen, ravno to pa je značilno za Angleže,« je povedal Hackett, sponzor, ki si je letos prvič osebno ogledal prireditev. »Res se mi zdi zanimivo, da lahko pokažemo angleške posebnosti tudi na snegu,« je dodal.

Tekmovanje je prvi predlagal Wächter, nekdanji direktor vaškega turističnega urada. »Klosters pogosto obiskujejo britanski turisti, ki jim polo ni tuj. Zima je za nas glavna turistična sezona, tekmovanja v polu na snegu in sredi noči pa se prej tudi še nihče ni domislil, zato smo hoteli ponuditi nekaj novega in privlačnega,« je dodal.

Logistični podvig

Logistično je tekmovanje zelo težko pripraviti. Kar 180 ton materiala - med drugim podlago za šotore za goste, material za pisarniške prostore in prostore za shranjevanje opreme - je treba pripeljati do gorske vasice, ki leži tisoč metrov nad morjem. Urediti morajo tudi igrišče na snegu.

»Poleti se lahko prepričate, da je igrišče precej neravno,« je povedal Wächter. S snegom, če ga je dovolj, do 30 centimetrov brez večjih težav izravnajo površino. Kadar ga ne zapade dovolj, kot denimo pred tremi leti, pa ni več šale. Tedaj so namreč morali pripeljati od drugod kar 137 tovornjakov snega.

»Komaj nam je uspelo, a smo se morali tudi letos zelo potruditi,« je povedal Wächter. Na srečo so začeli urejati igrišče že sredi decembra, tako da odjuga ni usodno poškodovala plasti umetnega snega. »Zdaj je popolno. Mislim, da tako dobro pripravljenega terena sploh še nismo imeli,« je navdušen Wächter.

Poniji, obuti v ježevke

Poniji se na mraz hitro navadijo, sneg pa nekaterim sprva povzroča nekaj težav. »Ko ga prvič zagledajo, so zelo previdni, vendar se večina po desetih ali petnajstih minutah že normalno vede,« je pojasnil Wächter. Uporabljajo posebno snežno obutev, ki ima spredaj in zadaj pritrjene žebljičke, da konjem ne drsi.

Polo igrišče na prostem sredi vasi pa ne privablja zgolj Britancev. Brazilska ljubiteljica konjev, ki vse zime preživlja v Klostersu, je ravno tako navdušena. »Obožujem konje. V Braziliji imam dva, zato veliko jaham. Zelo mi je všeč, da jim je uspelo združiti konje in sneg v tako zanimivem športu.«

Poleg ljubiteljev konjev se začenjajo za » švicarski polo « zanimati tudi ljudje, ki še nikoli niso videli tekme v polu. Ta je sicer poleti pogosto razkošna prireditev, na kateri morajo dame obvezno nositi klobuke. Na turnirju Berenberg obiskovalcem snobovsko oblačenje na srečo ni zapovedano. »Tukaj so vsi oblečeni sproščeno in mislim, da je tako prav,« je prepričan Wächter. »Polo je namreč čudovit šport, tudi če ga ne igrate. Podoben je formuli 1: dirkačev je malo, gledalcev pa neprimerljivo več.«

Manjka še kakšen princ

Tekmovanje v Klostersu je vedno bolj priljubljeno. Sprva ga je obiskovalo približno 5000 ljudi, zdaj pa si ga ogleda kakšnih 9000 obiskovalcev. Wächter trdi, da z njim ne poskušajo zaslužiti denarja. Vsekakor pa upa, da se jim bodo pridružili tudi britanski plemiči, ki pozimi redno obiskujejo to gorsko vasico.

»Pred leti so si že ogledali tekmovanje in bilo jim je zelo všeč. Bilo bi res čudovito, če bi igrali polo tudi v naši vasi,« se nadeja Wächter. »Princ William je bil tu na počitnicah, ko smo gradili areno. Opazoval nas je in enemu od varnostnikov rekel, da bi prav rad igral na tem igrišču. Upamo, da bo nekoč res,« je optimističen Wächter.