Morda najbolj nenavaden hotel

Ameriška veriga Sheraton je v kitajskem Huzhouju zgradila hotel izjemno nenavadne arhitekture.

Objavljeno
17. september 2013 14.16
Gregor Šket
Gregor Šket
Na Kitajskem biseri sodobne arhitekture rastejo kot gobe po dežju. 160 kilometrov od Šanghaja je nastal resort, ki spominja na znanstveno fantastiko.

Kitajska je v zadnjem desetletju doživela izjemen razcvet na vseh področjih. Navzven se to najbolj opazi v futuristični arhitekturi, ki krasi predvsem največji mesti Peking in Šanghaj. Leta 2008 se je svet dobesedno čudil, kaj vse so Kitajci zgradili za olimpijske igre. V mislih nimamo le fantastičnega osrednjega stadiona, ki spominja na ptičje gnezdo, in plavalnega središča, izdelanega iz posebne umetne mase, ki se zdi kot gmota vodnih mehurčkov, temveč tudi številne nove stavbe, med katerimi izstopa previsno poslopje CCTV, pod katero se je podpisal nizozemski arhitekt Rem Koolhaas in velja skorajda za statično čudo. Šanghaj pa je tako in tako mesto kitajske dekadence, katerega skyline je postal ikona, ki jo mnogi postavljajo ob bok razgledu na Manhattan.

Ameriška hotelska veriga Sheraton bo prav na Kitajskem, natančneje v malo znanem mestu Huzhou, odprla nenavaden hotel. Zanimiva je predvsem izbira lokacije, saj Huzhou na globalnem turističnem zemljevidu še ni posebej razpoznaven. A ta kraj, ki je obkrožen z naravo in znan po vodnih vrelcih in bambusovih gozdovih, je priljubljena točka prebivalcev Šanghaja, ki se vanj radi odpravijo za konec tedna. Iz megapolisa do Huzhouja je namreč le 160 kilometrov, to razdaljo pa hitri vlaki zmorejo v dobre pol ure. Sicer pa se je skupina Shearton v zadnjem času intenzivno osredotočila na Azijo. Do konca leta bodo tod odprli trideset hotelov, od tega polovico na Kitajskem.

Sicer pa so turistični mediji Huzhou Hot Springs Hotel že razglasili za najbolj nenavadno turistično arhitekturo leta 2013. Poslopje je zasnoval kitajski arhitekt Ma Jansong iz pekinškega studia MAD Architects. Zunanjost je videti, kot bi si posamezne etaže sledile v slojih, ki na južnem bregu jezera Taihu naredijo nenavaden obroč. Stavba je visoka sto metrov, v širino meri sto šestnajst metrov, skupno pa zavzema 95.000 kvadratnih metrov površine. Projekt je popolno utelešenje vode, saj ima vsaka soba razgled na jezero, naravno svetlobo in prezračevanje. Še bolj nenavadna kot podnevi je ponoči, ko jo razsvetljuje sistem LED-luči, ki ji zagotavljajo skoraj znanstvenofantastično podobo. Tudi notranjost je precej futuristična. Sprejemno dvorano razsvetljuje skupina luči, ki so okrašene z dvajset tisoč kristali Swarovski. Tla so prekrita z afriškim in brazilskim kamnom. Seveda vse to ni bilo poceni. Sheraton je v novi hotel vložil poldrugo milijardo dolarjev. Na Kitajskem se tudi sicer še vedno na vseh ravneh čutijo posledice dobrih gospodarskih razmer. Nebotičniki rastejo kot gobe po dežju, med drugim že gradijo Sky City, ki naj bi z 838 metri postal najvišja stavba na svetu, postavili pa naj bi jo v rekordnih desetih mesecih.