Pakistanci se noro lišpajo

V Pakistanu, kjer se militantni islamisti vojskujejo proti vsemu, kar diši po zahodni kulturi, nezadržno raste število metroseksualcev. »Naša družba je še zelo konservativna, a priznanju, da si bil v lepotnem salonu, 
se nihče več ne smeje,« pravi Jusuf Ajub Khan iz Pakistana, kjer je presajanje las pravi hit.

Objavljeno
16. februar 2011 09.58
trip, AFP
trip, AFP
V Pakistanu, kjer se militantni islamisti vojskujejo proti vsemu, kar diši po zahodni kulturi, nezadržno raste število metroseksualcev. Presenetljivo, če pomislimo, da gre za državo, kjer so ceste polne moških, ki nosijo tradicionalni šalvar kamiz, preprosto bombažno tuniko in opanke. Število lepotnih salonov za moške se v večjih mestih skokovito povečuje. Kljub obupnim gospodarskim razmeram in revščini ima meščanski sloj očitno na voljo več denarja kot kdaj koli prej. In z veseljem ga zapravljajo za lepšanje svoje podobe.

Število metroseksualcev oziroma »velikomestnih heteroseksualcev« se povečuje predvsem zaradi liberalizacije bančnega sistema in razmaha komercialnih medijev v državi, ki je imela še pred 15 leti samo dva televizijska kanala. Zaradi bančnih reform lahko zdaj državljani najamejo posojila, kar prej v Pakistanu ni bilo mogoče. Država ima tudi cvetočo medijsko industrijo, ki ljudi bombardira z novimi idejami. Jasno, poraba se veča.

Hrupne oglaševalske kampanje, ki med moškimi širijo zahodne lepotne ideale, stopnjujejo željo po lepši podobi. Pakistanci vidijo vsak dan več kozmetičnih izdelkov, predvsem za osebno higieno, kar je za ta svet nekaj popolnoma novega.


Presajanje las je pravi hit

Zelo očiten kazalnik novih smernic je presajanje las. V Lahoreju, pakistanski kulturni prestolnici na zahodu države, posel v ordinaciji kirurga Ahmada Čaudhrija dobesedno cveti. Samo lani se je število moških, željnih bujnega lasišča, povečalo za tretjino. V zadnjih petih letih je dobiček zrasel za tretjino, priznava 40-letni kirurg, ki se ponaša z gosto pričesko.

Medtem ko presaja lase plešastemu pacientu, ta mirno gleda televizijo. »To je posledica večjih potreb, ki smo jih ustvarili z oglaševanjem in dobrimi priporočili,« pravi Čaudhri. Dodaja, da bi šlo še bolje, če ne bi vsepovsod po državi, ki jo je prizadel terorizem, prežala nevarnost. »Posel vse bolj cveti, če pa se politične razmere zaostrijo ali sledijo celo eksplozije, se število pacientov hitro zmanjša. Ljudje se bojijo potovanja v Lahore ali po Pakistanu sploh.«

Kirurgova čakalnica je prekrita s fotografijami zadovoljnih strank in njihovimi pohvalami. Med njimi sta celo nekdanji minister in priljubljeni igralec kriketa.

Azhar Amin, 43-letni pacient, z iztegnjenimi nogami sedi na kirurškem stolu. Kirurg mu je pod lokalno anestezijo izrezal del lasišča. »Plešavost je pomanjkljivost. Presaditev potrebujem, da bom lepši in bolj samozavesten,« pravi Amin, ki je za vsakega od dveh posegov plačal 1350 dolarjev (980 evrov). »Poseg sem videl na internetu in se takoj odločil zanj.«


Dohitevajo zahodno modo

Tudi lepotni posegi, ki jih navadno pripisujejo ženskam, na primer nega obraza in manikira, postajajo med pakistanskimi moškimi čedalje bolj priljubljeni. Libanonec Michael Kanaan, lastnik salona v Islamabadu, ki v Pakistanu dela že pet let, opaža rastoče lepotne težnje pakistanskih moških. »Dohitevajo zahodno modo. Vsi bi bili radi lepi, zadovoljni s svojo zunanjostjo in se zato dobro počutili. To pa je odvisno tudi od lepe kože in negovanih nohtov,« se nasmehne Kanaan in še pove, da so se pakistanski moški navzeli zahodnih lepotnih idealov tudi zato, ker sami več potujejo v tujino, marsikaj pa poberejo od tujih turistov.

Poslovnež in lokalni politik Jusuf Ajub Khan obišče Kanaanov salon vsake tri mesece in si privošči nego obraza. Njegovi volivci so prebivalci province Khajber Pakhtunkhva na severozahodu. Pokrajina je hudo konservativna in polna islamističnih bojevitežev. Khan pa presenetljivo trdi, da je skrb za lepoto in urejenost moških tam povsem sprejemljiva, prav tako kot v plemenskih kulturah obmejnih regij, kjer vladata surova moč in brezzakonje. Za barvanje las in brad so priljubljena domača barvila, na primer hena.


Tabuji še obstajajo

»Pakistanska družba je še zelo tradicionalna in konservativna, a priznanje, da si bil v lepotnem salonu, ti ne povzroča težav in nihče več se temu ne smeje,« je zadovoljen Jusuf Ajub Khan.

Nekateri pa opozarjajo, da imajo tudi lepotni trendi meje. Malo je namreč verjetno, da bi si veliko Pakistancev obleklo sarong (dolg kos blaga, ovit okoli ledij) in si – po zgledu Davida Beckhama – dalo narediti pirsing (uhanček kjer koli na telesu, denimo popku). Celo med metroseksualci nekatere stvari še niso sprejemljive, recimo modni dodatki ...