Plesna suita Béle Bartóka na 1700 metrih v živo

Koncert dua Drumartica na Ledinah - Dogodek, ki je bil že vnaprej obsojen na uspeh.

Objavljeno
03. september 2013 14.09
Diana Zajec
Diana Zajec
Verjetno se vsakomur med nami dogaja, da ga glasba, vsaj občasno, ponese v daljave, v višave, nekam daleč stran … Ne zgodi pa se pogosto, da bi v tretjem stavku plesne suite Béle Bartóka, prirejenem za izvedbo na dveh 150-kilogramskih tolkalih, lahko uživali v živo – v objemu gora. Na višini 1700 metrov.

Občutek je, milo rečeno, nepozaben, tovrstne priložnosti pa redke. Ena takšnih se je ponudila pred nekaj dnevi in obiskovalcem Kranjske koče na Ledinah nad Jezerskim – znane ne le kot iztočnice za vzpon na Ledinski vrh in Veliko babo, ampak tudi kot odskočne deske za osvojitev severnega ostenja alpinistično zahtevnih Dolgega hrbta, Štruce in Skute – tudi dala obljubljeno: edinstven umetniški užitek, rezerviran za planince. Slovenski duo Drumartica, ena izmed najbolj prodornih evropskih tolkalnih zasedb, je namreč v sobotnem muziciranju na strehi gorske koče, na pristajališču za helikopter, našel nov virtuozni izziv, ki ga je občinstvo nagradilo s hvaležnostjo in navdušenjem.

»Igrati na strehi edine slovenske alpske gorske koče, ki ima streho prirejeno za pristajanje helikopterja, je edinstveno doživetje. Čisti užitek! Zanimivo je, da sem bil tukaj že najmanj desetkrat, nikoli pa nisem opazil, da imajo na strehi pristajališče,« je v odmevu navdušenega aplavza, tik po koncertu, povedal Simon Klavžar, ki je, skupaj z Jožetom Bogolinom, duša in srce zasedbe Drumartica.

Duo ima v svojem eksistenčnem kurikulu nanizane številne prestižne nagrade. Klavžar in Bogolin, ki sta se izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo v Münchnu pod mentorstvom prof. dr. Petra Sadla, enega najuspešnejših tolkalcev na svetu, sta (po nekaj zaporednih zmagah na slovenskih državnih glasbenih tekmovanjih Temsig) v zadnjih letih nanizala vrsto glasbenih odličij, med drugim nagrado občinstva na koncertu v Carnegie Hallu v New Yorku (v sklopu festivala Musical Olympus).

Utrjevanje gorske poti umetnosti

Vzpon na Ledine ni povsem preprosta zadeva, gradacija težavnosti je odvisna od poti, ki jo izbere planinec. Glasbenika sta po koncertu povedala, da sta prišla do koče po različnih poteh, eden (skupaj s soprogo) po Lovski poti, drugi (z dekletom) po Slovenski poti. Inštrumenta, ki ju je bilo pred prevozom treba razstaviti in ju pospraviti v deset ogromnih torb, pa so na Ledine, ki v zadnjem obdobju postajajo zelo prepoznaven glasbeni hram, pripeljali s tovorno žičnico v treh zaporednih vožnjah.

In tako se je zgodil koncert, ki je bil že vnaprej obsojen na uspeh. Že lani so vrhunski slovenski glasbeniki z izvajanjem klasične glasbe največjih svetovnih skladateljev utrli in utrdili gorsko pot tej veji umetnosti in jo, štirikrat zapored, trdno umestili v objem gora. Oskrbnik koče Franc Beguš je namreč prepričan, da so taki koncerti v vse prej kot udomačenem amfiteatru Ravenske Kočne za vse planince in druge ljubitelje klasične glasbe nepozabno doživetje, zato namerava s tovrstnimi blagozvočnimi presenečenji nadaljevati.

Kako tudi ne, kajti nad gorsko umestitvijo melodičnosti marimbe, ki izvira na afriški celini, ksilofon pa bi lahko bil njena mikroskopska različica, smo bili vzhičeni vsi. »Resnično sva navdušena! 'Dvorana' je bila polna! Ko sprašujete glede akustike, pa lahko rečem, da je, kar se tiče igranja, odlična, še posebej v kombinaciji z ambientom. Le na trenutke se vprašaš: Se sploh sliši, ali zvok pride do konca 'dvorane', ki je odprta z vseh strani, ljudje pa so precej daleč?« je bil Iskren Simon Klavžar. A ljudje so, z zahtevo po dodatkih, nedvoumno sporočili svoja občutja, vznikla po virtuozno navdahnjenem in artistično razgibanem nastopu, ki je poslušalce popeljal od Scarlattija do Živkovića, od Moraga do Bartóka.

Po koncertu smo se počasi, v mehki, umirjeni popoldanski svetlobi, ki je gorskim potem in razgledom nadela impresionistični pridih, odpravili novim brezpotjem naproti.

Simon Klavžar in Jože Bogolin pa sta si umetniško pot v bližnjo prihodnost že dodobra izrisala. Med glavnimi projekti je želja, ki je tik pred uresničenjem – priprava abonmaja klasične glasbe, tudi moderne, ki jo bosta povezala z vsemi slogi in zapolnila z gostovanji kakovostnih tujih in domačih ustvarjalcev, tudi mlajših. Dogajanje bo, kot zagotavlja duo Drumartica, umeščeno v odlično mesto za druženje in uživanje v tovrstni glasbi. V Ljubljani, na Metelkovi, v klubu Menza pri koritu, dobrih 1400 metrov niže kot to soboto na Ledinah, kjer sta glasbenika poskrbela za resnično čudovito izkušnjo.

Vsak od pohodnikov pa je ključni poudarek omenjenemu dogajanju dal sam – že s tem, da se je odločil preživeti konec tedna na tako lepem koncu Slovenije in navsezadnje prijetno združiti s koristnim.