Po londonskih poteh princa Williama in Kate Middleton

Niste povabljeni na poroko Kate in Williama? Nič hudega. Občudovalci britanske kraljeve družine, ki so jim še posebno pri srcu romantični dogodki, se bodo lahko udeležili posebnih turističnih izletov po Londonu. Vodniki jim bodo pokazali kraje, kjer sta se v minulih letih bolj ali manj pogosto zadrževala kraljevska zaročenca.

Objavljeno
07. februar 2011 23.23
trip, AP
trip, AP
Številne britanske turistične agencije upajo, da se jim bosta zaradi kraljeve poroke cedila med in mleko. Tudi londonska agencija Celebrity Planet že ponuja ogled krajev, ki so povezani z 28-letnim princem Williamom in njegovo pol leta starejšo zaročenko Kate Middleton. Med dveurnim sprehodom po premožni londonski četrti bodo udeleženci izleta izvedeli vse o romantični ljubezni kraljevega para.

Ena od prvih postaj je podružnica družbe Jigsaw, ki se ukvarja s prodajo oblačil. V tem lokalu je Kate leta 2007 delala kot nabavna referentka za modne dodatke. Prav takrat se je William očitno za hip zbal, da postaja njuna zveza preresna, in jo – pretrgal. »Prav v tej trgovini je zazvonil telefon. Princ William je poklical Kate in ji dejal, da jo zapušča,« pripoveduje 25-letna vodnica Hana Umezawa. »Kate je pred vsemi svojimi sodelavci neutolažljivo zajokala.«

Kaj je v pijači utapljal Will?

Naslednja postaja na poti je nočni klub Mahiki, v katerega zahajajo mladi in bogati Londončani. Redno ga oblegajo tudi paparaci, ki upajo, da bodo katerega od slavnih ujeli na »levi nogi«. Kot so se razpisali londonski tabloidi, je princ William, potem ko se je razšel s Kate, veseljačil v lokalu in s svojo družbo v enem tednu zapravil kar 11.000 funtov. Na srečo britanskih davkoplačevalcev sta se Will in Kate, ki sta svojo zvezo začela med študijem na škotski univerzi St. Andrew's, ob koncu leta 2007 pobotala.

Ko sta (po osem let trajajočem razmerju) novembra objavila zaroko, so različna podjetja nemudoma zagrabila nove poslovne priložnosti. Številne tovarne in lončarne – vse od Kitajske do angleškega mesta Stoke-on Trent – so začele na trg pošiljati velikanske količine krožnikov, kuhinjskih krp in drugih spominkov z likom mladega para. Turistični urad Visit Britain pričakuje, da bo letos Otok prav zaradi kraljeve poroke doživel pravi cunami turistov z vsega sveta. Letalske družbe že sprejemajo rezervacije za polete iz države v dneh, ko bodo imeli zaradi kraljeve poroke številni Britanci podaljšan konec tedna.

Vlada je poročni dan – petek, 29. aprila – razglasila za dela prost. Neil Saunders, svetovalni direktor za prodajo na drobno, meni, da bi lahko država s poroko zaslužila do 620 milijonov funtov (dobrih 700 milijonov evrov).

Agencija Celebrity Planet vodi turiste tudi po poteh Beatlov, Harryja Potterja in Jacka Razparača. Na poti po sledeh Kate in Williama se bodo ustavili tudi pred Westminstrsko opatijo, kjer bo princa Williama in Kate Middleton pred več kot 2000 gosti poročil canterburyjski nadškof Rowan Willliams.

V turistično pot so vključeni tudi manj znani kraji, kot je draguljarna Garrard, kjer je Williamov oče, princ Charles, za 30.000 funtov (35.000 evrov) kupil zaročni prstan z diamantom in safirjem za svojo zaročenko lady Diano Spencer. Prstan sta po njeni nesrečni smrti v avtomobilski nesreči leta 1997 dobila sinova, zdaj pa ga je William ob zaroki podaril Kate.

Udeleženci izleta si bodo lahko ogledali tudi poslopje, v katerem je imel poslovne prostore nevestin prapraded Richard Noel Middleton, premožni industrialec, ki je ustanovil poseben sklad za izobraževanje svojih naslednikov. Prav ta sklad je Kate plačeval šolanje na slovitem Marlborough Collegeu, eni od najbolj elitnih britanskih šol, v kateri stane šolanje 30.000 funtov (35.000 evrov) letno.

Fantovščina v moškem klubu

James Bonney, vodja agencije Celebrity Planet, pravi, da vlada za njihovo "kraljevsko pot" veliko zanimanje, in to predvsem med Američani. Res pa je tudi, da jih je 15 funtov (17,5 evra), kolikor stane vodeni izlet, vplačalo precej manj. No, če vam ni do hoje, si lahko za 75 funtov (88 evrov) privoščite različico z avtomobilom in voznikom. Pred kratkim se je izleta udeležilo okoli dvanajst novinarjev, ki so vodnico prosili, naj jih odpelje na manj znane kraje, kot je denimo White's, 300 let star klub za gospo de, kjer je imel leta 1981 svojo fantovščino – princ Charles.

»Bržkone v Angliji klub za gospode ni klub s striptizetami,« se je pošalil eden od ameriških novinarjev. Dobil je zagotovilo, da so to precej resne ustanove. V Angliji so bili klubi za gospode od nekdaj lokali, v katere so imeli dostop samo redni člani. Ženske niso bile v njih nikoli zaželene. V nekaterih takšnih klubih to pravilo še vedno velja.

Williamovo fantovščino naj bi organiziral brat Harry. Že zato bo zelo verjetno precej bolj živahna od očetove. »Prav gotovo pa se fantje ne bodo smeli do konca spustiti z vajeti. Nihče z britanskega dvora si pač ne želi, da bi se v časopisih pojavila fotografija princa Harryja s striptizeto v naročju,« je prepričana vodnica Hana. Gotovo da ne, a še vedno bolje kot v Willovem naročju ...