Potomci Majev ne verjamejo v konec sveta

Starodavna civilizacija z jugovzhodne Mehike naj bi konec sveta napovedala za 21. december leta 2012.

Objavljeno
30. december 2011 13.14
Posodobljeno
31. december 2011 11.00
AP, Trip
AP, Trip

Slabo leto dni nas loči od 21. decembra 2012, ki ga mnogi – po zaslugi Majev – povezujejo s koncem sveta. Optimistični tolmači majevskih prerokb zimski solsticij prihodnjega leta sicer pojasnjujejo kot konec ene in začetek druge dobe, zato v ta namen pripravljajo slavja.

Med optimisti so tudi prebivalci jugovzhodne Mehike, domovine starodavne majevske civilizacije. Odštevanje in slavja v čast menjavi dob so se v Mehiki začela ta konec tedna, trajala pa bodo vse leto.

Mehiške turistične agencije predvidevajo, da bo praznovanje v dežele Chiapas, Yucatan, Quintana Roco, Tabasco in Campeche med letom privabilo 52 milijonov turistov, kar je 30 milijonov več od povprečnega števila tujcev, ki na leto obiščejo Mehiko.

Turiste po mnenju turističnih agencij privlači sporočilo, da leto 2012 ne pomeni približevanja konca sveta, ampak zgolj konec cikla v koledarju, ki so ga uporabljali Maji.

»Sveta ne bo konec. Za dobo gre,« je v izjavi za javnost poudaril predstavnik dežele Quintana Roco za turizem Yeanet Zaldo in dodal, da je to »sporočilo o upanju«.

»Ljudje, ki še vedno živijo v majevskih vaseh, bodo izvajali obrede in prižigali kadila, da bomo lahko odpotovali nazaj v čas in poskusili razumeti majevsko modrost,« je pojasnil.

Na sporočilo majevskega koledarja bodo prebivalce in obiskovalce domovine Majev spominjale velike ure, ki bodo v nekaterih mestih odštevale minute do 21. decembra 2012. Prav tako bodo majevski duhovniki na območju najdišča v Izapi izvajali obrede z molitvami in petjem.

Majevski duhovniki bodo posebne obrede izvajali tudi v tropskih gozdovih, kjer imajo ljudje možnost v posebno časovno kapsulo zapreti svoja sporočila, ki jih bodo nato pod nadzorom duhovnikov zakopali v zemljo. Zakopana bodo ostala predvidoma 50 let.

Majevska civilizacija, ki je obstajala med letoma 300 in 900 našega štetja, namreč slovi po modrosti in odličnem poznavanju astronomije. Tudi zato napovedi njihovega koledarja številni jemljejo zelo resno.

Majevski koledar se namreč začne leta 3114 pred našim štetjem, čas pa beleži s 394 let trajajočimi dobami, tako imenovanimi baktuni. 21. decembra 2012 naj bi prišel konec 13. baktuna.

Število 13 je bilo za Maje sveto, po navedbah 1300 let stare majevske kamnite plošče, ki so jo v 60. letih odkrili v deželi Tabasco, pa naj bi bil konec 13. baktuna povezan z vrnitvijo enega od majevskih bogov, kar nekateri tolmačijo kot konec sveta.

A na drugi strani majevski koledar beleži tudi datume po letu 2012, kar pesimistični napovedovalci očitno zanemarjajo. V resnici so apokaliptične napovedi o koncu sveta zgolj medvedja usluga resnim raziskovalcem in raziskavam o majevski kulturi, saj jih – neupravičeno – odrivajo na stranski tir, že dolgo opozarja strokovnjak za majevske študije Sven Gronemeyer.