Shard: Nebo nad Londonom

Najvišja stavba v Evropi. Razgled na London iz impresivnega steklenega stolpa, ki je bil najprej narisan na prtičku.

Objavljeno
29. januar 2013 11.49
Posodobljeno
29. januar 2013 20.00
The Shard. Credit: Ben Fitzpatrick / Newscast
Mark Koghee, Trip
Mark Koghee, Trip
V petek bodo odprli najvišjo stavbo v zahodni Evropi. V steklenem stolpu Shard si bo mogoče z 244 metrov visoke razgledne ploščadi ogledovati London z vseh strani, stavba pa je najnovejša pridobitev med številnimi nebotičniki, ki postajajo priljubljen cilj turistov po vsem svetu.

Marca 2000 je tedaj dvainšestdesetletni ugledni italijanski arhitekt Renzo Piano razgrnil prtiček v berlinski restavraciji, v kateri je bil na kosilu z angleškim lastnikom gradbenega podjetja Irvinom Sellarjem, in narisal nekoliko kaotično skico koničastega stolpa.

London, na dlani

Konec tedna bodo 310 metrov visoki nebotičnik Shard, zgrajen po tej skici, odprli za javnost. Stekleni nebotičnik je najvišja stavba v zahodni Evropi. Eifflov stolp v Parizu je sicer štirinajst metrov višji, vendar jeklena konstrukcija, zgrajena leta 1889, uradno ne velja za stavbo.

Irvine Sellar je že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja sanjaril, da bi zgradil nebotičnik v Londonu, a ga sprva nihče ni hotel poslušati. Leta 2000 so zavrnili njegov načrt za Shard in mu dejali, da je nor. Ko pa je Sellar najel znamenitega Piana, so si premislili in leta 2003 potrdili gradnjo novega nebotičnika. Nekdanji župan Ken Livingstone je izjavil, da bo Shard utrdil ugled Londona kot svetovnega mesta.

Zadnjih nekaj let je Shard počasi rastel nedaleč stran od železniške postaje London Bridge v središču Londona. Stavbo so zgradili lani in jo poleti odprli z veličastno lasersko predstavo. Konec tedna pa se bo začelo novo poglavje v mladi zgodovini londonskega steklenega velikana. V petek, 1. februarja, bodo za javnost odprli razgledno ploščad, namenjeno turistom.

Na višini 244 metrov (skoraj trikrat više kot na strehi Kristalne palače v BTC) si bo iz 72. nadstropja nebotičnika Shard mogoče ogledovati London z vseh strani. To je najvišja točka, s katere si lahko ogledujete mesto, in edini prostor, od koder lahko naenkrat vidite ves London. Na jasen dan seže pogled skoraj 65 kilometrov daleč. Razgledna ploščad nebotičnika Shard je zelo impresivna, saj med obiskovalci in zunanjim zrakom ni videti drugega kakor steklo. Na voljo je dvanajst elektronskih teleskopov, ki ponujajo dodatne informacije o 200 drugih londonskih turističnih znamenitostih. Vendar ni nobenih drugih zapletenih interaktivnih naprav – na Shardu je najpomembnejši neponovljivi pogled na London.

Renzo Piano je pojasnil, da bi morali ljudje na razgledni ploščadi doživljati London popolnoma drugače kakor na tleh. Poleg tega bi se morali zavedati duha te izjemne stavbe. »Dvainsedemdeseto nadstropje čudovito razkriva pravega duha nebotičnika: v najvišjem nadstropju vas na prostem obkrožajo koščki stekla in čudoviti razgledi na mesto daleč pod vami – njegovi zvoki, vzdušje in vse, kar ga sestavlja. Ste visoko nad mestom in hkrati njegov del,« je povedal Piano.

Videti ni poceni šport

Prvi ljudje, ki so se povzpeli na vrh Sharda še pred uradnim odprtjem stavbe, so bili nad njim navdušeni. »Kar naenkrat sem se hotel dotakniti neba,« je eden od turistov po obisku zapisal na twitterju. »Vzdušje tam zgoraj je res neverjetno,« je povedala Joanna Rial, potem ko se je vrnila iz 72. nadstropja. Vendar je bilo slišati pripombe, da je vstopnina za razgledno ploščad zelo visoka, znaša namreč 25 funtov (29,50 evra). Dodatnih dvajset funtov (24 evrov) morate plačati za fotografijo, na kateri je za vami mogoče videti razgled z nebotičnika Shard. »Zato je to lahko zelo drag obisk, vendar mislim, da se bo večina vsaj enkrat odločila zanj,« je na potovalni spletni strani Tripadvisor zapisal eden od obiskovalcev.

Višje ko je, več denarja prinaša

In res se zdi, da visoka cena vsaj za zdaj ne odvrača novih obiskovalcev. Vsi obiski nebotičnika Shard v prvih nekaj dneh po odprtju so bili razprodani že pred tedni. Vstopnice je treba kupiti vnaprej na spletni strani najvišje londonske turistične znamenitosti (www.theviewfromtheshard.com). Razgledno ploščad nebotičnika bo vsako leto predvidoma obiskalo od enega do dveh milijonov ljudi.

Visoke stavbe vedno privlačijo turiste. Ljudje potujejo v azijska mesta, denimo Šanghaj ali Hongkong, da bi si ogledali njihove številne nebotičnike. Vsi, ki obiščejo New York, se povzpnejo na vrh Empire State Buildinga ali Rockefellerjevega centra ali pa obiščejo kar obe stavbi. In ali sploh lahko rečete, da ste bili v Parizu, če niste še nikoli stopili na vrh Eifflovega stolpa?

Eifflov stolp je najbolj obiskana svetovna znamenitost, za katero morate plačati vstopnino. Vsako leto se na vrh jeklenega stolpa sredi Pariza povzpne več kot šest milijonov ljudi. Razgledno ploščad na nebotičniku Empire State Building v New Yorku vsako leto obiščejo štirje milijoni ljudi. Nebotičnik je ena največjih znamenitosti v »Velikem jabolku«. Lastniki stavbe so leta 2010 z dvema razglednima ploščadma na vrhu zgradbe zaslužili 45 milijonov evrov. Prihodki od turistov so za lastnike pomembnejši kakor prihodki od stanovalcev v stavbi. Tudi drugi nebotičniki služijo milijone zaradi turistov, ki iščejo čudovit razgled na mesto. Rockefellerjev center, denimo, s turisti zasluži približno 18 milijonov. Svetovni trgovinski center 1, ki ga gradijo v New Yorku, bo imel najvišji observatorij v mestu, ko bo stavba dokončana. Nebotičnik bo vsako leto predvidoma privabil pet milijonov obiskovalcev. Po ocenah New York Timesa bi letni prihodki lahko znašali približno 75 milijonov evrov.

Shard in vremenska napoved

Najvišja ploščad z observatorijem na svetu trenutno deluje na vrhu nebotičnika Canton v kitajskem mestu Guangzhou. Ploščad na prostem so uredili 450 metrov visoko, na njenem robu pa je na voljo tudi razgledni vrtiljak. Kabine vrtiljaka v dvajsetih minutah obkrožijo stavbo. Na 424 metrih nad tlemi deluje tudi najvišja vrteča se restavracija na svetu. Nebotičnik vsak dan obišče približno 8000 obiskovalcev.

Shard sicer ne more tekmovati za naziv najvišje stavbe na svetu, se bo pa gotovo uvrstil na seznam najbolj obiskanih nebotičnikov. London vsako leto obišče 15 milijonov turistov z vsega sveta, zato velja za eno najbolj obiskanih svetovnih mest. Shard mora obiskati samo majhen del teh turistov, da bi se pridružil najpogosteje obiskanim visokim stavbam, ki prinašajo lastnikom milijonske prihodke.

Obiskovalcev razgledne ploščadi v Londonu bo gotovo več kot milijon, upoštevati pa bodo morali zelo pomemben nasvet. Pred rezervacijo vstopnice bo priporočljivo preveriti vremensko napoved, saj bo na oblačen dan mogoče uživati samo v pogledu na goste oblake.