Slovenska kopališča: poletni užitki ob Kolpi

Vsak konec tedna vam ponujamo namig za oddih na slovenskih naravnih kopališčih. Zanimajo nas tudi vaše izkušnje.

Objavljeno
11. avgust 2011 17.47
Posodobljeno
12. avgust 2011 15.00
Mojca Boštele, Delo.si
Mojca Boštele, Delo.si

• Ob reki Kolpi je kar deset kopališč (Prelesje - Kot, Sodevci, Radenci, Damelj, Učakovci - Vinica, Adlešiči, Pobrežje - Fučkovci, Dragoši-Griblje, Podzemelj in Primostek) in 11 kampov.

Temperatura vode se lahko v najtoplejših dneh povzpne tudi do 28 stopinj Celzija, a se te dni zaradi hladnejšega ozračja giblje okoli 20 stopinj Celzija.

• Ta konec tedna je napovedano nekoliko lepše vreme, temperature se bodo približale 30 stopinjam Celzija.

• Parkiranje na kopališču v Podzemlju je brezplačno, a se zapre ob 21. uri.

• Plaža je travnata, drevesa nudijo obilico sence.

• Kakovost vode reke Kolpe zagotavlja Agencija Republike Slovenije za okolje.

Kolpa letos izjemoma hladnejša

Z najbolj zahodne slovenske reke Nadiže tokrat k najjužnejši reki - Kolpi. Ena izmed najtoplejših slovenskih rek, če ne že kar najtoplejša, poleti privablja trume obiskovalcev. Ti lahko najdejo prostor zase na kar desetih kopališčih, ki so nastala predvsem ob kamnitih jezih. Teh je na reki več kot 50, nekdaj pa so služili mlinom, žagam in kovačnicam.

Večji del Kolpe, ki na 113 kilometrih razmejuje Slovenijo in Hrvaško, spada pod Krajinski park Kolpa, ustanovljen leta 1998. Znotraj njega je kar sedem kopališč, tistih med Starim trgom in Dragoši. Reka od izvira v bližini Osilnice do Metlike, kjer zapusti Slovenijo in se poda na nekaj kilometrov dolgo pot do Save, večkrat spremeni svojo naravo. Med Žuniči in Miliči je reka globoko vrezala v skalo in tvorila ozek kanjon s previsnimi stenami, nato pa se je obrnila proti severovzhodu in znova začela počasi širiti svojo strugo.

Reka, ki se lahko ob najbolj vročih poletnih dneh segreje tudi do 28 stopinj Celzija, ponuja obilico možnosti za rekreacijo in počitek. Zaradi dokaj počasnega toka je namreč primerna za tiste, ki se prvič spustijo z raftom ali kanujem. Razgibano je tudi njeno dno, ponekod je primerna za plavanje in spet drugje dovolj nizka za tiste, ki se plavati šele učijo. »Tu sem naučil plavati vse svoje otroke in vseh pet vnukov,« je povedal Rudi, ki z družino kopališče v Podzemlju obiskuje že več kot 30 let. »Vsako leto smo tu. Namesto morja. Otroci se podijo okoli in plavajo, midva pa bereva. Tu je raj na zemlji,« pa je povedala njegova soproga Boža.

V Podzemlju Kolpa leno teče svojo pot. Obiskovalci, ki lahko avtomobile do devete ure zvečer brezplačno pustijo na urejenih parkiriščih, svoj prostor najdejo na travnatih površinah ob reki, nad katerimi se razprostirajo krošnje dreves. Urejen je tudi manjši pomol za lažji dostop do vode, nekaj metrov od obale pa je tudi manjša lesena ploščad primerna za skakanje. »Pogrešam vodni trampolin ali tobogan. Morda tudi bolj razgibano nočno življenje, kakšen koncert ob reki, dovolj bi bilo že to, da bi gostišče ob kopališču ostalo odprto malo dlje,« je povedal Žiga. Nad mirnimi nočmi pa se ni pritoževala Irma. Kot je povedala, kamp in kopališče Podzemelj obiskuje že 18 let in bolj kot vse drugo pogreša redarje, ki bi ponoči skrbeli za red.

Gostišče pri kopališču Podzemelj svoja vrata odpre že ob sedmi uri zjutraj in med vikendi zapre ob polnoči. Poleg pijače - veliko točeno pivo stane dva evra, kava evro in deset centov - nudijo tudi hrano. Na terasi stoji tudi lesena škatla z odsluženimi knjigami, ki si jih lahko obiskovalci kopališča izposodijo brezplačno. »Imajo manjšo knjižnico z odpisanimi knjigami. Z veseljem vzamem kakšno staro knjigo in jo prelistam,« je še povedala Boža.

Za naveličane poležavanja pa je pri kopališču v Podzemlju na voljo tudi prostor za badminton, košarko, namizni tenis, odbojko in minigolf. Možna je tudi izposoja kolesa ali kanuja.

Kolpa je reka presežkov. Njene brzice zaustavlja več kot 50 jezov, na voljo je 11 kampov, nudi več kilometrov plaž na desetih kopališčih, poleti se lahko segreje tudi na izjemnih 30 stopinj Celzija ... Prav zaradi tega ni presenetljivo, da se ob lepših koncih tedna na njenih obrežjih tre ljudi, ki si želijo minuto oddiha ob »najdaljši slovenski rivieri«.