Smuka pa raje ne vozite, 
da ne končate v Španiji!

Žepna kneževina s ponudbo dobre hrane, nakupovanja, zdravilišč in sprejemljivimi cenami ponuja več kot dovolj za prijetne smučarske počitnice.

Objavljeno
15. februar 2011 21.50
Trip
Trip
Od enega konca države do drugega je vsega 23 kilometrov, ima pa zato žepna kneževina kar dva državna poglavarja: španskega škofa in francoskega predsednika. Uradni jezik je katalonščina. Najvišja gora je visoka malo manj kot 3000 metrov, država pa premore okoli 20 kilometrov smučarskih prog. To je Andora, mala kneževina, na vzhodu Pirenejev stisnjena med Španijo in Francijo.

V davnini so po njenem gorovju vodile pomembne trgovske poti, danes pa se je trgovina skrčila na brezcarinsko prodajo. Pozimi je ob poceni pijači, cigaretah in parfumih priljubljen tudi sneg. V Andoro prihajajo smučarji iz vse Evrope, nekaj celo iz ZDA. Najboljše od vsega pa je, da traja sezona krepko v pomlad, v ugodnih razmerah celo do aprila.

Iz Barcelone (francosko izhodišče je Toulouse) je do Andore tri ure vožnje po goratih območjih, posejanih z razpadajočimi gradovi in v nebo kipečimi cerkvenimi zvoniki. Za britanske in evropske smučarje je bila Andora več let razmeroma poceni, a do obiskovalcev ni bila vedno ravno prijazna. Smučišča so bila namreč iz glavnega mesta Andorre la Vele z avtobusom težko dosegljiva, turističnih informacij pa ni bilo lahko dobiti.

Letošnjo zimo je kneževina bolj prilagojena turistom. Avtobusi redno vozijo, turistične informacije so dostopnejše, kadilcev pa tudi še ne preganjajo. Zlasti pa je smučarska infrastruktura veliko boljša. Vlečnice so hitrejše, ena vozovnica pa velja za štiri povezana območja. Več je tudi naprav za zasneževanje.

Najvzhodnejše smučišče, na meji s Francijo, je Pas de la Casa. Meja v gorah ni označena, zato smučar niti ne ve, kdaj se znajde v Franciji. Domačini trdijo, da je v Pas de la Casa sneg najbolj zanesljiv. Ima nekaj lepih prog tako za boljše smučarje kot za začetnike. Zelo priljubljen je zlasti pri Angležih, saj ima veliko lokalov in bogat program dejavnosti po smučanju.

Obilne porcije, zdržne cene

Nekateri imajo raje sosednje območje Grau Roig. Tam je nekoliko manj smučarjev, tereni pa so različnejši. Veliko smučišč v Andori je brez dreves, Grau Roig pa ima nekaj lepih prog, kjer lahko voziš med redkimi drevesi. Nekaj je tudi strmih. Iz počitniških apartmajev blizu El Tarterja vozi gondola do sredine gore, kjer je središče dogajanja. Tam je več restavracij, smučarskih in deskarskih šol, možnost vožnje s pasjo vprego in vlečnica, ki te potegne na vrh gore.

Povsod v smučarskem središču Grandvalira so hotelski igluji, lokali, možnost snežnega gokarta, hoje s krpljami in celo potapljanja pod ledom v alpskih jezerih. Po napornem dnevu v gorah se lahko v andorskih restavracijah dobro naješ. Če naročiš dnevni meni, dobiš za enako ceno kosilo z eno jedjo, dvema ali tremi ter poobedkom.

Odlična je restavracija El Sola zraven Ledene palače (Palau de Gel) v mestu Canillo, 15 minut vožnje po glavni avtocesti iz El Tarterja. Iz velike jedilnice vidiš glavnega kuharja, ki na velikanskem ognjišču, kurjenem z drvmi, pripravlja velike kose govedine, jagnjetine in svinjine. Takoj ko sedeš, ti lastnik prinese na žaru pečene klobase.

Topla solata iz kozjega sira je ogromen kup sveže zelenjave s pečenim kosom kozjega sira, pokapljanega z medom. Ko poješ še velikanski zrezek in prosiš za račun, lastnik postavi na mizo žganje in liker Ruavieja. Račun skupaj s steklenico rdečega vina znaša 47 evrov na osebo.

Poleg dobre hrane ima Andora tudi veliko zdravilišč. Največje in najlepše je Caldea. Ima velikanski notranji in zunanji bazen z mehurčki, šobami in blagodejnimi negami. Stopnice iz središča bazena vodijo navzgor v masažni bazen visoko pod slamnato streho. Ob bazenu je še indoromanska kopel, ki jo sestavljata velik bazen z vročo vodo in manjši bazen z ledeno mrzlo vodo. Seveda je tudi veliko savn in parna kopel z vonjem po evkaliptu in lesketajočimi se zvezdami na stropu.

Pireneji niso niti tako visoki kot Alpe niti tako spektakularni kot Dolomiti. Toda mala Andora s ponudbo dobre hrane, nakupovanja, zdravilišč in s sprejemljivimi cenami ponuja več kot dovolj za prijetne smučarske počitnice.