Vas Huaši - prvi na vasi, najbogatejši v državi

Povprečna hiša v vasi ima 400 kvadratnih metrov, domačini pa samo z dividendami zaslužijo okoli 25.000 evrov na leto.

Objavljeno
02. november 2011 09.35
Posodobljeno
02. november 2011 14.00
R. Š., Trip
R. Š., Trip

Drugod po svetu bi težko našli tako izrazitega »vaškega« zmagovalca. Kitajci pač nimajo teh težav, tam so si edini: njihova najbogatejša vas je Huaši. Lokalna zanimivost je z leti postala tudi svetovna in Huaši, ki danes šteje okoli 50.000 duš, se je vrinil na zemljevid turističnih znamenitosti. Piko na i so mu vaščani dodali pred nekaj tedni, ko je »prvi na vasi«, 83-letni Vu Renbao, slovesno prerezal trak in odprl ogromen nebotičnik.

Hitro kitajsko bogatenje v minulih letih ni bilo nikjer drugje tako očitno kakor v Huašiju, uradno najbogatejši vasi v državi. Tam lahko opazujete podaljšane limuzine predstavnikov lokalne oblasti, ki se vozijo po Tekstilnem mostu, se sprehodite mimo dimnikov jeklarn, občudujete simetrično zgrajene svetlomodre hiše, si ogledate moderne nebotičnike in se pogovorite s prebivalci, ki so vsi po vrsti bogataši.

Sodobna avtocesta je pravi spomenik vrtoglavemu materialnemu napredku, s katerim se lahko pohvalijo v lokalni skupnosti, potem ko so pred 30 leti na Kitajskem začeli združevati različni ideologiji. Prav v Huašiju so najučinkoviteje združili strog politični nadzor vladajoče komunistične partije in tržni pristop, ki zagovarja hitro bogatenje – rezultati so postali vzor za preostale dele države.

Prebivalci so hoteli pokazati, kako učinkovito mešanico so ustvarili, zato so ulice okrašene s fotografijami nasmejanih obrazov vseh družin v vasi. Lani so, denimo, za »potrebe mesta in turistov« kupili 20 letal. Podrobno je navedeno premoženje vsakega (avtohtonega) gospodinjstva: velikost družine, vrednost premoženja, stopnja izobrazbe, število članov komunistične partije in število avtomobilov, mobilnih telefonov, televizorjev, pralnih strojev, računalnikov, klimatskih naprav, motornih koles, fotoaparatov, hladilnikov in glasbenih naprav.

Po letu 1995, ko je Huaši postal prva lokalna skupnost na Kitajskem, ki je ponudila svoje delnice na borzi, so se hitro začela razvijati tamkajšnja podjetja, predvsem tekstilna in jeklarska. Njihov bliskoviti razvoj je zasenčil celo povprečno rast kitajskega gospodarstva. Že leta 2004 so predstavniki vasi sporočili, da je skupni promet njihovih podjetij znašal 26 milijard juanov (skoraj tri milijarde evrov) in se nato še povečeval.

Prebivalci, ki uradno še vedno veljajo za kmetovalce, so zato postali premožni industrialci. V drugih delih države so letni povprečni dohodki prebivalcev mest šele pred kratkim presegli 1000 evrov. Prebivalci Huašija pa letno že dolgo zaslužijo dobrih tisoč evrov, a dobijo do 10.000 evrov nagrad za uspešnost, z dividendami pa zaslužijo še ogromnih 25.000 evrov. Pred dvajsetimi leti je večina prebivalcev Huašija živela v majhnih hišah in varčevala, da bi si lahko kupila kolo. Danes so to delničarji s povprečno bivalno površino nad 400 kvadratnih metrov. Zaradi impresivnih podatkov je Huaši postal vzor, ki ga omenjajo v državni kampanji za člane komunistične partije. Privlači čedalje več tujih obiskovalcev, ki bi se radi prepričali o tem, kako se razvija kitajska družba.

In zdaj so pritisnili piko na i. Pred dnevi je namreč svet obkrožila novica, da je Huaši postal prva in edina vas na svetu, ki se ponaša z nebotičnikom. Prestižna stavba, visoka kar 328 metrov in 74 nadstropij, nosi simbolično ime Nova vas na nebu (The New Village In The Sky) in tako poudarja, da se velikan v nebo pne na vasi. Stavbo, za katero so namenili 450 milijonov dolarjev, so slovesno odprli ob 50-letnici ustanovitve vasi, v njej pa sta poleg številnih poslovnih prostorov tudi hotel s petimi zvezdicami (zaradi investitorjev in turistov so ga baje krvavo potrebovali) in trgovski kompleks z butiki luksuznih blagovnih znamk.

Glavne zasluge za preporod Huašija si upravičeno lasti danes 83-letni Vu Renbao, ki je nekdaj zaspano območje spremenil v industrijsko srce province Džiangsu, 1500 prvotnim prebivalcem pa je zagotovil brezplačne hiše, avtomobile, zdravstveno varstvo in izobrazbo. Prebivalci Huašija so sicer bogatejši od katere koli druge lokalne skupnosti, vendar imajo na voljo manj časa in svobode, da bi zapravili svoj denar. Lokali in restavracije se zaprejo pred deseto uro zvečer, da delavci ne bi zjutraj zaspali in zamujali v službo. Vendar se zdi, da ljudi to ne moti, dokler se življenjska raven izboljšuje.

»Ne glede na to, ali vam je všeč novi -izem ali kateri koli stari -izem, tu je pomembno le, da vsi obogatijo. Poleg vaščanov živi pri nas tudi 40.000 migrantov, ki opravljajo delo v tovarnah za približno 90 evrov na mesec. Njihova plača je enaka plači domačinov, od njih se razlikujejo le po tem, da niso lastniki kapitala,« je povedal pobudnik čudeža Vu Renbao, ki velja za narodnega heroja. Tudi zato, ker trdi, da je temeljno načelo zelo preprosto: »Tukajšnji ljudje si želijo pet stvari v življenju: denar, avtomobil, hišo, sina in spoštovanje. Vse to jim lahko omogočimo. Družine so tu bogate, zdaj pa bi radi, da bi obogatela tudi vsa Kitajska.«