Vodič po pustnih karnevalih

Prihajajoči vikend bo pustno obarvan, izbor prireditev, ki jih lahko obiščete pa prav številen. V Bohinju bo potekal zimski otroški festival BRRR FEjST, butalci bodo ponovno zavzeli Cerknico, v Planini pod Golico pa smuk za trofejo Svinjska glava. Na Istrskem festivalu bodo maškare okupirale obalna mesta, na Ptuju pa tako ali tako rajajo že cel teden.

Objavljeno
02. marec 2011 11.07
Posodobljeno
02. marec 2011 16.59
Metka Nograšek, trip
Metka Nograšek, trip
Zimski otroški festival BRRR FEjST v Bohinju

Zimski otroški festival, ki ga v Bohinju prirejajo že drugo leto zapored, bo na smučišču Senožeta v Srednji vasi ta pustni vikend od 4. do 6. marca. V petek bosta ob 18. uri odprtje in predstava v Domu J. Ažmana v Bohinjski Bistrici. Sobota in nedelja pa bosta od 10. do 16. ure izpolnjena s programom na Senožetih: predstavitev pustnih mask, zabavna tekmovanja, igre na snegu in nagradne igre, koncerti, predstave, zanimivi gostje, animacijski program, karaoke in poučne delavnice. V sklopu festivala bo v soboto še državno prvenstvo v telemark smučanju, v nedeljo pa se bodo predstavili starodobni smučarji na tekmi, ki jo organizirajo Ta leseni iz Krope.

Smuk za Svinjsko glavo 
v Planini pod Golico

Petinštirideseti smuk za trofejo Svinjska glava se bo začel ta petek ob 20. uri v gostišču Pr' Čop v Planini pod Golico. Člani sekcije Svinjska glava pri TD Golica bodo izvolili župana občine Španov vrh. Na pustni torek bo na vrsti svinjska hokejska tekma med občinama »Španov vrh« in »Češnovc«. Pustne maske vseh starosti bodo tekmovale v smučarskih kategorijah: posamezne maske, maske v parih in skupinske maske. Komisija gledalcev bo najboljšim podelila nagrade. Glavno trofejo, pečeno svinjsko glavo bo prejela maškara, ki se bo najbolj približala srednjemu vmesnemu času, najboljša otroška maska pa bo dobila torto v obliki svinjske glave. Za maškare bo prevoz s sedežnico brezplačen, drugi bodo odšteli 2 evra.

Butalci bodo 
spet zavladali Cerknici

Letno zborovanje butalcev in coprnic bo v Cerknici od četrtka, 3. marca, do srede, 9. marca, v Cerknici. Prvi dan se bodo ob 16. uri pred Kulturnim domom Cerknica zvrstili žaganje babe, svečano odprtje pustovanja in prevzem oblasti. V petek, 4. marca, bo ob 20. uri v domu program prenašala TV-Čohovo, na kanalu 13 bo seja Butalskega deželnega zbora. Začetek maškarade za otroke in odrasle ter butalskega teka v maskah bo v nedeljo, 6. marca, okoli 12.32, ko se bo predstavila Slava države Butalske. Po lizanju ran in slavljenju žena bo pust pokopan.

Podkrimski pustni karneval

To soboto bodo na Igu ob 14. uri pripravili 14. podkrimski pustni festival. Med 11. in 14. uro bo v šotoru pred Občino Ig možna poslikava obraza, pripravljen bo Lumpi kotiček s plesno šolo Zebra. Najlepša maska bo prejela nagrado, za poskočne in zabavne ritme zabave pa bo skrbela skupina Podkrimski falotje.

Istrski karneval 
bo razgibal Obalo

Ljubitelje pustnih vragolij bo na Obali med petkom, 4. 3., in sredo, 9. 3., razveseljeval Istrski karneval. V petek bo ob 12. uri na Tartinijevem trgu v Piranu prevzem oblasti v Piranu, ob 16. uri pa v parku P. Coppo v Izoli še otroški pustni prevzem oblasti v Istri. Vasico Lopar bo v soboto, 5. 3., ob 16. uri razveselil osličkov mimohod, s pogostitvijo mask. Podobo Portoroža bo naslednji dan ob 14. uri izrisal 2. portoroški pustni sprevod. Na praznik žena bo Skupnost Italijanov v prijetnem ambientu Cafeja Central Portorož poskrbela za glasbeno dopoldne, posvečeno ženskam in pustu. Dogajanje se bo končalo s pokopom pusta.

Karneval pustnih mask 
v Laškem

To nedeljo bo 13. pustni karneval ob 15. uri napolnil ulice Laškega. Člani pustnega sprevoda bodo svoje poslanstvo začeli pred Pivovarno Laško, od koder bodo sprehod nadaljevali do Aškerčevega trga, kjer bo pripravljeno okrepčilo za udeležence pustnega rajanja. Prireditev bo povezovala Maja Šturm. Predstavilo se bo približno 15 skupinskih mask, s slikovitim prikazom aktualne tematike doma in v tujini. Predstavili se bodo tudi laški godbeniki in kurenti. Vsaka maska bo obdarjena s pustnim krofom.

Pustovanje z Vomnskim pohom v Tržiču

V Tržiču to nedeljo ob 12. uri prirejajo pustovanje z Vomnskim pohom, ki se bo začelo v Grahovšah. Rajanje se bo ob 12.45 začelo tudi pri cerkvi sv. Katarine v Lomu ter ob 14. uri pri gostilni Pr' Krvin na Slapu in pred blagovnico Mercatorja. Tam bodo maškare prevzele številke za ocenjevanje in se ob 14.15 v pustnem sprevodu odpravile po ulicah Tržiča. Rajanje bo popestril izbor najizvirnejših mask. Po tem predstavitev ozadja 'Vomnskega poha'. Obiskovalci bodo priča pogajanju Lomskih fantov, gozdarjev in morebitnih kupcev za smreko. 


Odprta vrata osmice Černigoj na Lokavcu

Kmetija Černigoj, osmica na Lokavcu 76 v Ajdovščini, za ljubitelje domače kulinarike in glasbe odpira vrata med petkom, 4. 3., in nedeljo, 13. 3. Okrepčali se boste lahko s suhomesnatimi izdelki ter kmečkim krožnikom, polnim klobas, zelja, repe, krompirja ipd. Dobrote boste lahko poplaknili z žlahtno kapljico, nato pa se še posladkali z orehovimi štruklji. Osmica bo odprta tudi na pustno soboto in torek. Vstop bo prost.

Pevski zbori v Grosuplju,
Šentvidu in Dobrepolju

»Ljubezen – praspoznanje vseh spoznanj« je naslov območne revije pevskih zborov in malih pevskih skupin, ki bo v četrtek, 3. 3., ob 19. uri v avli osnovne šole Louisa Adamiča v Grosuplju; v petek, 4. 3., ob 19. uri v avli osnovne šole Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični in v soboto, 5. 3., ob 17. uri v Jakličevem domu v Dobrepolju. Nastope 30 zborov s približno 500 pevci bo ocenila strokovna selektorica Andreja Martinjak. Slišati bo veliko zimzelenih pesmi, med drugimi: Ne čakaj na maj, Fsi so venci beili, Čuk se je oženil itd. 


Srečanje s preteklostjo 
v Šempetru

Zbiralci stare vojaške opreme in drugih starin se bodo to nedeljo med 9. in 14. uro zbrali na 10. srečanju s preteklostjo, ki bo v Športnem centru HIT v Šempetru pri Gorici. Na prodaj bodo stari vojaški predmeti in drugi zgodovinski spominki več kot stotih razstavljavcev in prodajalcev iz Italije, Nemčije, Avstrije, Češke, Hrvaške, Poljske, Madžarske, Srbije in Slovenije. Predstavila se bodo različna društva, na ogled pa bo tudi bo razstava ob stoletnici prve gorske vojaške enote na Slovenskem.

Praznovanje dneva žena 
»po Turško«

Dekleta in žene so v torek, 8. marca, ob 21. uri vabljene v turško restavracijo Yildiz Han na Karlovški 19 v Ljubljani. Praznovanje dneva žena bo obogateno s tradicionalnimi turškimi jedmi. Pripravili bodo kratek kulturni program, vseskozi pa bodo goste zabavale trebušne plesalke ter drugo eksotično osebje. Priporočene so rezervacije. Večerja bo obvezna, vstop pa bo prost.