Vrhunsko udobje za lepe in zdrave goste

Spa & velnes. V hotelu Falkensteiner v Veldnu ob Vrbskem jezeru odprli center Acquapura.

Objavljeno
03. september 2013 14.05
Falkensteiner Schlosshotel Spa shooting
Špela Robnik
Špela Robnik
Le nekaj metrov od obale Vrbskega jezera, za visokimi zidovi dvorca priznanega Schlosshotela, se skriva dežela udobja, užitka, lepote in zdravja. Acquapura spa & med na 3600 kvadratnih metrih površine je še veliko več kot le center dobrega počutja.

Človeku se oko in duša spočijeta že, ko uro in pol vožnje od delovnega stresa sive Ljubljane uzre idilično naravo okoli Vrbskega jezera. Rahli sončni žarki so po deževnem dnevu napovedovali jasno jutro. Vdih svežega zraka in nekaj korakov ob obali, in že so misli prijetnejše.

Toda meja užitka je relativna. Če je za sprostitev sprva dovolj le pohajanje okoli mogočnega dvorca, pa se, ko prestopiš prag tega priznanega hotela, ki ga zadnja leta upravlja veriga Falkensteiner, užitkarski kriterij skokovito dvigne. Z vseh strani udobje in eleganca, prefinjenost in okus. A tudi preprostost. Sploh ko te takoj po vstopu prijazno pozdravijo v slovenskem jeziku in vprašajo, kam lahko odnesejo prtljago, ter ponudijo priložnost za sproščen klepet.

Eden najslovitejših hotelov ob Vrbskem jezeru ima dolgo in bogato tradicijo. Pred 400 leti so ga imenovali grad Velden, v 18. stoletju pa ga je uničil požar. Ob obnovi so ga lastniki odprli kot hotel. Danes ga upravlja avstrijska veriga Falkensteiner, njegov lastnik pa je 96-letni Karl Wlaschek, ustanovitelj trgovin Billa. V vseh teh letih so se nad ponudbo petih zvezdic že navduševali številni gosti z vsega sveta, podjetje Falkesteiner Michaeler Tourism Group (FMTG) pa ji je dodalo nove razsežnosti. Ena od njih je prenovljeni Spa, v katerem so našli tudi tržno nišo medicinskega turizma.

Vse za lepoto

Pa s tem ne mislim samo na zdravilišča za rehabilitacijo. Vodilo celotnega novega centra je lepota, estetika. K sodelovanju so povabili številne strokovnjake za estetsko medicino: med njimi mednarodno priznano dermatologijo dr. Christine Hoffman, specialista za lepotne operacije kirurga dr. Petra Durniga ter številne strokovnjake za zdrav način življenja, pravilno prehrano, ki bodo med drugim goste seznanili s posebnimi novimi metodami za odpravljanje utrujenosti in spopadanje s stresom. »V našem zdraviliškem Spaju bosta glavna poudarka na preventivni in regeneracijski estetiki. S posebnimi holističnimi pristopi želimo gostom pokazati pot do zdravja in lepote, jim pomagati, da postanejo in ostanejo lepi in zdravi,« je novo usmeritev pojasnil Erik Falkensteiner, predsednik uprave podjetja FMTG.

»Ne moremo ustvarjati mladosti, lahko pa poskrbimo za lepoto v vsaki starosti,« je ob predstavitvi dejala Hoffmanova, ki svoje ambulante vodi tudi v Zürichu, Londonu in na Dunaju. Najbolj priljubljeni avstrijski plastični kirurg v letu 2012 Peter Durnig medtem obljublja nov trend plastičnih operacij, ki so zasnovane na kombinaciji najkakovostnejših in hkrati najvarnejših metod. Izvajali bodo terapije z botoksom, lifting, liposukcijo oziroma vse, kar si bodo gostje zaželeli. »Pri vseh naših posegih jamčimo zanesljivost. Seveda pa dame lahko že same veliko naredite za dobre rezultate. Začne se pri dnevni kremi,« je še nesramežljivo dodal in ob povabilu v svoje ambulante ponosno pokazal »čudežno« kremo, ki naj bi pomagala pri ohranjanju večne mladosti. Njegov proizvod se uspešno prodaja tudi na prodajnih policah v hotelu.

Sprostitveni doping

Lepotne operacije pa niso glavna ponudba njihovega medicinskega oddelka. Z vrsto strokovnjakov so pripravili posebne sprostitvene in regeneracijske tretmaje za ohranjanje dobrega počutja, vitalnosti in predvsem zagotovitev dovolj počitka. Nekaj posebnega so terapije z infuzijo. Naj se sliši še tako nenavadno, pa vendar: uležete se na bolniški stol, v žilo pa vam kaplja »čudežni napoj« za vitalnost, za večjo moč, vzdržljivost ali le hitrejšo regeneracijo. Na stropu med infuzijo lahko gledate sprostitvene filme, ki jih sicer predvajajo tudi kar v njihovem Spa kinu. »Naš pristop je individualen. Posamezniku najprej v laboratoriju pregledamo kri in na podlagi teh izvidov presodimo, kaj bi v tistem trenutku njegovo telo najbolj potrebovalo, kateri vitamin in podobno. Zdravje se začne s pravo nego, naša medicina pa se osredotoča na človeka kot celoto,« je o njihovi holistični usmerjenosti povedal dr. Christian Thuile, ki se v svojem laboratoriju posveča tudi odkrivanju in odpravljanju alergij, intoleranci na laktozo in fruktozo in še čemu.

Počutje pa si je v njihovih sobanah mogoče izboljšati tudi drugače, ne le s »sprostitvenim dopingom«. Strokovnjaki za posameznika pripravijo desetdnevni aktivni program, z zdravo prehrano in telesno dejavnostjo. Redno so na urniku akupunktura, terapija s trakovi kinezio, laserjem in infiltracijo, za malo manj zahtevne pa sprostitvene kopeli, masaže, fizioterapija in druge aktivnosti.

Odprto, a z veliko zasebnosti

Ob sprehodu skozi njihove prostore je zares čutiti pozitivo in umirjenost. Naravne barve in les se lepo zlivajo z zeleno okolico, ki jo je mogoče opazovati kar z zunanjega bazena. Njihov novi veliki »beach club« je skorajda na ulici mesteca Velden, razgled na zunanji vrvež pa se ponuja tudi iz zunanje finske savne. Ob pogledu na ta ogromni odprti prostor se morda zdi kar nekoliko nenavadno, ko pravijo, da velik poudarek dajejo zasebnosti. A je tudi to hitro mogoče najti. Obljubljajo jo številni skriti kotički, namenjeni počitku in sproščanju, dekletom je namenjena tudi ločena ženska savna.

»Z našo izjemno stavbo in lokacijo spadamo med najlepše hotele v Avstriji. Pri nas najdete kombinacijo zgodovinskega in sodobnega, naša stavba združuje tradicijo in inovacije. Veselimo se priložnosti, da izpopolnimo svojo ponudbo,« je ob slovesnem odprtju centra povedal Otmar Michaeler, direktor družbe FMTG. Razkril je še, da so v nove prostore vložili približno tri milijone evrov, prenavljali pa so jih zadnji dve leti. »Poletne sezone je kar hitro konec, zato moramo poskrbeti, da se gostje k nam vračajo tudi v drugih letih časih. Naše goste so ti novi prostori že navdušili. Zdaj nimajo več na voljo le savne, bazena, masaž, temveč še številne druge tretmaje in zasebne 'spa rituale',« je še dodal in jasno izrazil željo, da bi Falkensteiner, ki že ima hotele v šestih evropskih državah, dvorec v Veldnu spremenil v enega vodilnih hotelov s petimi zvezdicami na območju Avstrije in Jadrana.

Temu primerne so kajpak tudi cene. Prenočitev v eni ugodnejših standardnih sob stane od 145 evrov zunaj sezone, za konec tedna v najbolj obiskanem času pa je treba odšteti okoli 300 evrov na noč. Cene za bivanje v enem od luksuznih apartmajev se gibljejo od 640 pa tudi do 2000 evrov na noč.

Vrhunsko udobje pač stane, preprosti užitki nekoliko manj.