»We are Alps«: Karavana piscev ekološko prek Alp

Skupni jezik Alpam, pljučem in srcu Evrope, je Alpska konvencija - koncept trajnosti okoljskih, kulturnih, socialnih in gospodarskih dimenzij.

Objavljeno
30. junij 2014 14.14
Špela Prelc, Delo.si
Špela Prelc, Delo.si
Stalni sekretariat Alpske konvencije v tednu od 4. do 10. julija 2014 prireja projekt »We are Alps«, katerega cilj je trajnostna mobilnost čez Alpe, udeležili pa se ga bodo številni novinarji in pisci raznih publikacij iz različnih evropskih držav, prisotne pa bodo tudi kontaktne osebe podpisnic držav Alpske konvencije in nenazadnje organizatorji, predstavniki Stalnega sekretariata Alpske konvencije.

Prek gorskih pregrad bodo udeleženci po delu alpskega loka potovali s trajnostnimi oblikami transporta, torej z javnim potniškim prometom (vlak in avtobus), ki predstavlja alternativno osebnemu prevozu, med drugimi načini pa se bodo poslužili tudi kolesarjenja in hoje.

Izvedba projekta »We are Alp« je pravzaprav nadaljevanje sedemletnega dela »SuperAlp!«, letošnja osrednja tema je namenjena družinskemu kmetovanju v gorskem svetu, zato se bodo udeleženci med »trajnostnim prečenjem« Alp srečali z lokalnim prebivalstvom, strokovnjaki, kmetijskimi delavci in politiki na lokalni ravni. V prejšnjih letih so bile teme SuperAlpa! ledeniki, vode, habitatna direktiva, gastronomija ...

Rdeča nit projekta - družinsko kmetovanje - je nedvomno oblika dejavnosti, ki privablja, ob tem pa se istočasno povečuje tudi pomen lokalno pridelane kakovostne hrane. Ekološka ozaveščenost in trajnosten način življenja vedno bolj dobivata na pomenu, zato se zdi letošnja tematika projekta izredno aktualna in zanimiva.

Namen ture je ozaveščanje o problemih in priložnostih alpske regije,s katerimi se srečujejo prebivalci Alp in spoznavanje Alpske konvencije, ki je formalno praven zapis (memorandum), pravzaprav nekakšna »alpska ustava« oz. orodje za uravnotežen razvoj enotnega geografskega ozemlja Alp, ki si ga deli osem držav in ima skupne izzive, lastnosti, težave in priložnosti. Obenem je cilj opomniti javnost, da v Alpah obstajajo načini za transport, ki so prijazni okolju. Ob zavedanju, da je spreminjanje potovalnih navad dolgotrajen proces, pa prav tu največ lahko naredimo mediji.

Zadnja izvedba prejšnjega projekta SuperAlp! Se je končala v italijanskem mestu Domodossola, in prav tu se bo projekt »Mi smo Alpe« v četrtek začel.

Jutri bomo pisci krenili na pot in jo 10. julija končali v avstrijskem Innsbrucku. Začrtana okvirna pot po dnevih naj bi bila naslednja: Domodossola, Morbegno, Sondrio, Poschiavo, prelaz Stelvio,Bolzano, Innsbruck.