»We are Alps«: v domala povsem nemški deželi v severni Italiji

Odprava novinarjev se trenutno nahaja v prestolnici Južne Tirolske v Bolzanu - mestu, ki v ničemer ni podobno tipičnemu italijanskmu mestu na razglednici.

Objavljeno
09. julij 2014 10.54
Špela Prelc, Delo.si
Špela Prelc, Delo.si
Mesto z okrog 100.000 prebivalci leži na stičišču alpske ter mediteranske kulture in je izjemno ponosno na svojo tradicijo in poreklo, a kljub temu naglo sledi modernemu času.

Bolzano je nadvse primeren kot izhodišče za pohodniške in kolesarske izlete v bližnji gorski svet, z vzpetin Rennon, San Genesio in Colle se ponujajo dih jemajoči razgledi na Dolomite, zato mesto opredeljujejo kot »mesto gora« in »vrata v Dolomite«.

Leta 2009 je mesto prejelo naziv »Alpsko mesto leta«, ki se z elanom in vztrajnostjo zavzema za trajnostno in prebivalcem prijazno mesto.

Izjemno vlogo za mesto predstavlja turistična panoga. Poleg strogega centra sta zanimivi Messnerjev planinski muzej v gradu Firmian in arheološki muzej, v katerem je razstavljena 5.400 let stara ledeniška mumija Ötzi.

Eden najpomembnejših ciljev Alpske konvencije je ohranjanje in razvoj kulturne dediščine ter večstoletnega znanja, zato smo se v času trajanja projekta »We are Alps« seznanili s starodavnimi obrtmi in tradicionalnimi metodami kmetovanja, da bi videli kako lahko dragoceno znanje koristi tudi v današnjem času.

V naslednjih tednih bo sledila posamezna predstavitev primerov dobrih praks v gorskem kmetijstvu, katere so nam predstavili v prejšnjih dneh:

  • proizvodnja sira »bitto«,
  • ohranjanje in varovanje terasastih nasadov vinskih trt v Valtellini,
  • ekološka pridelva zelišč na kmetiji Herbal v Švici,
  • nacionalni park Stelvio in kmetovanje na zavarovanih območjih (primer čebelarstva),
  • proizvodnja jabolk v dolini Venosta itd.