»We are Alps«: Za začetek sredozemski pridih v osrčju Alp

Udeleženci smo se prvi dan zbrali v italijanskem mestu, ki leži severno od jezera Maggiore tik pred švicarsko mejo.

Objavljeno
05. julij 2014 12.15
Posodobljeno
05. julij 2014 15.14
Špela Prelc, Delo.si
Špela Prelc, Delo.si
Bi si mislili, da se v osrčju gorskega sveta na severu Italije, pravzaprav že skoraj na meji s Švico, začuti mediteranski utrip? Prikupno mestece Domodossola s svojimi 18.000 prebivalci namreč zadiha pozno zvečer, ko se lokalno prebivalstvo ob vedno navzočih turistih pomeša in kramlja v barih na trgu s tipičnim italijanskim šarmom.

Začela se je iniciativa Stalnega sekretariata Alpske konvencije, »We are Alps tura«. V tednu, ki je pred nami, bomo na lastni koži občutili, kako poteka potniški promet po Alpah in ob koliko ovir pravzaprav trčimo, če želimo potovati iz enega kraja v drugega ter tako promovirati ekološke načine prevoza. Seznanili se bomo predvsem s problematiko družinskega kmetovanja na gorskih območjih, ob tem ne nazadnje praznovali tudi leto družinskega kmetovanja v okviru Združenih narodov in predstavili najstarejšo gospodarsko dejavnost v Alpah, ki ima pomembno socialno, kulturno in naravovarstveno vlogo.

Udeleženci smo se torej prvi dan zbrali v italijanskem mestu, ki leži severno od jezera Maggiore tik pred švicarsko mejo. Lani je bila tu vzpostavljena prva t. i. Info točka Alpske konvencije, ki zagotavlja podporo sekretariatu, saj je bolj oddaljena od središča Alp, kjer sta sicer oba sedeža konvencije (Innsbruck, Bolzano), kamor nas bo pot vodila prihodnje dni.

Generalni sekretar Alpske konvencije Makus Reiterer je na tiskovni konferenci izrazil zadovoljstvo, da se letošnji projekt začenja prav v kraju, kjer se je lanski SuperAlp! končal. Prepričan je, da je Domodosola mesto s prav posebno energijo, saj je tu svetovna dediščina Unesca, Monte Calvario, plesna šola, veganska in vegetarijanska restavracija, ki jih v Alpah sicer skorajda ni mogoče najti, poleg vsega pa ima mesto slaščičarno, kamor prineseš knjigo in se domov lahko vrneš z drugo. Župan mesta je še dodal, da mesto nosi naziv vrata v Evropo, saj je nevralgična točko med Milanom in Evropo in ima ob promociji svojih lastnih izdelkov vse predispozicije za razvoj turizma.

Delovni center kot odličen primer kooperativnosti

Pot smo nadaljevali z obiskom varstveno-delovnega centra La Prateria, ki izvrstno dokazuje, kako je mogoče kmetijsko dejavnost kombinirati s socialnimi storitvami.

Varstveno-delovni center La Prateria je odličen primer sodelovanja lokalnih in regionalnih oblasti, kjer se ljudje s posebnimi potrebami pa tudi invalidi vključujejo v delovno aktivnost, tako da sami gojijo in predelujejo hrano, s katero potem postrežejo gostom na svojem kmečkem turizmu. V centru je zaposlenih 13 delavcev, od tega je 10 »hendikepiranih«, 20 je prostovoljcev in od 40 do 50 tujih sodelavcev, ki pridejo na izmenjavo po nove izkušnje. Gojenci centra med drugim skrbijo za živali in jih hranijo, močno pa sta se uveljavili hipoterapija in ortiterapija, pri kateri ob stiku z zemljo spodbujajo fizične in psihološke vidike posameznika. Na nacionalni ravni je ekipa devet let nepremagljiva v športih za invalide, svoje predstavnike pa so imeli tudi na paraolimpijskih igrah v Vancouvru in Torinu.

Naslednji dan, v petek, se je druščina devetih novinarjev z vlakom iz Domodossole odpravila proti Milanu, si na hitro ogledala slavno katedralo in nadaljevala pot proti Colicu. Od tam se je do Morbegna odpravila na kolesih in z lastno energijo pripomogla k premiku po dolini do ekološke kmetije La Fiorida. Na njej so skupino navdušili z degustacijo sira, suhomesnatih izdelkov in izvrstne polente terranea ter jih popeljali po domačiji, hlevih in trgovini.

V slikoviti vasici San Marco per Albaredo so nam s ponosom prikazali, kako poteka proizvodnja tradicionalnega sira bitto, za kilogram katerega morate odšteti petdeset evrov.

Z ogledom sirarne smo spoznali enega najpomembnejših ciljev Alpske konvencije: ohranjanje in razvoj kulturne dediščine ter večstoletnega znanja, na kar opozarja tudi sprejeta Deklaracija o prebivalstvu in kulturi.