Z otroki brezskrbno in varno na letalo

Vse je v organizaciji - Z malo vnaprejšnje priprave lahko tudi potovanja z letalom spremenimo v prijetno izkušnjo za vso družino.

Objavljeno
24. september 2013 12.07
Alenka Kovač Berčič
Alenka Kovač Berčič
Nekateri starši že ob sami misli na to, da bi morali z otroki nekaj ur sedeti v zaprtem prostoru, dobijo histerični napad. Spet drugi pa niti ne trenejo z očesom pred 15-urnim letom na Japonsko s šestmesečnim dojenčkom. Kaj torej lahko naredimo, da bo nam in otrokom polet z letalom ostal v lepem spominu?

Ko izberemo cilj, je najprej vredno razmisliti, kako daleč smo pripravljeni potovati do izhodiščnega letališča. Najbolj praktičen s stališča tovorjenja prtljage je seveda avtomobil, a je vredno razmisliti, če vam prihranek pri poletih iz Münchna ali Benetk odtehta dodatne živce, nočne ure vožnje z avtomobilom ali nepredvidljivo vreme (še posebej pozimi). Paziti je treba seveda tudi na vse skrite stroške (gorivo, parkirnine, cestnine, obroki na poti in na letališču itd.), kajti več ko je članov družine višji so. Na domačem letališču nam bo morda kljub malo višji ceni vozovnice veliko pomenilo to, da se za nestrpne malčke potovanje lahko hitro začne ali pa da nas na letališče kdo pripelje in nam še olajša prenašanje prtljage. Tudi kakšen dodaten objem babic in dedkov lahko prispeva svoje k lepšemu začetku potovanja.

Načeloma velja, da so dolgotrajni leti za otroke najmanj stresni, če je odhod zvečer in lahko večino leta prespijo. Poleg tega pazimo tudi, da vzamemo tiste z najmanj vmesnimi postanki in z dovolj časa za prestopanje na drugo letalo, kajti z malimi potniki gre vse precej bolj počasi. Še posebej pazimo, če prestopamo z ene letalske družbe na drugo. Ura in pol je tedaj ob kakšni zamudi prvega leta že premalo, da vam uspe presedlati z enega terminala na drugi – še posebej, če morate dvigniti še prtljago in jo prenesti drugam. Včasih je dobrodošlo dva zaporedna leta raje prekiniti za nekaj dni, se razgledati po mestu in šele potem odleteti naprej.

Če lahko izbirate med različnimi izhodiščnimi ali prestopnimi letališči, je vredno malo pobrskati po ponudbi posameznega letališča. Nekatera manjša nimajo niti previjalnic, druga pa imajo urejene zunanje vrtove, igralnice, dojilne in previjalne sobe. Na Frankfurtskem in Münchenskem letališču imate na primer pri letih z Lufthanso, ki je ena do družin najbolj prijaznih evropskih letalskih družb, posebno hitrejšo prijavo za let za družine, kjer dobi svoj kupon za let tudi otrokov medvedek. Za otroške potnike prvega in poslovnega razreda je posebnih multimedijskih sob veliko, v ekonomskem razredu pa moramo poleteti v Azijo, da preizkusimo do otrok najbolj prijazno letališče. Na letališču Changi v Singapurju, ki je bilo letos spet izbrano za najboljše na svetu, se res izplača ustaviti in si napasti oči na ribnikih z ribami koi sredi vrtov orhidej, tropskih palm in bananovcev. Imajo celo tropski vrt, kjer se z otroki lahko sprehajate med frfotajočimi metulji, in če imate vsaj štiri ure časa med letoma, vas lahko brezplačno peljejo na ogled mesta. Zunanji vrtovi, tropske terase, kinodvorane, kinetične umetniške skulpture; tu otrokom in njihovim družinam res ne bo dolgčas.

Prav tako do družin zelo prijazno je južnokorejsko letališče Incheon s kar sedmimi zunanjimi vrtovi, osmimi velikimi igralnicami v slogu deževnega gozda, otroškimi stranišči, desetimi previjalnicami s stoli za počivanje/dojenje, brezplačnimi tuši, s tradicionalno ulico korejskih zgradb s praktičnimi umetniškimi delavnicami ter koncerti zvečer.

Z avtosedežem ali brez

Ponudba ugodnosti za družine z otroki na mednarodnih letih je zelo različna, od skoraj nikakršne do zelo dobre, zato velja pred nakupom vozovnice dobro pregledati ponudbo in zahteve posamezne letalske družbe. Načeloma velja, da morajo biti dojenčki stari najmanj dva dni, preden lahko letijo (pri nekaterih letalskih družbah več, izjemoma manj) vsak pa mora imeti svojo letalsko karto, vsaj pol leta veljaven potni list z morebitnim vizumom za vstop v drugo državo in obvezna cepljenja. V nekaterih državah zahtevajo še pisno dovoljenje drugega starša, da otrok lahko potuje z enim od staršev.

Otroci do drugega leta navadno plačajo deset odstotkov vozovnice za odrasle (fiksno vsoto pri nizkocenovnih prevoznikih) in sedijo v vašem naročju, pripeti s preprostim pasom na vaš pas. Pazite tudi na to, da ponekod zahtevajo, da morata dva dojenčka nujno potovati v spremstvu dveh odraslih. Če je blizu vas na voljo kak prost sedež, lahko malček/-ica spi tudi na njem, a če hočete imeti zares proste roke, je bolje že na začetku zakupiti dodaten sedež poleg vas. Nekatere letalske družbe za dojenčke dovolijo uporabo »lupinice« ali avtomobilskega sedeža na dodatnem sedežu, a preverite zahteve pri vsaki letalski družbi posebej. Še vedno pa bo moral biti dojenček med vzletanjem/pristajanjem v vašem naročju. Lupinica je lahko praktična, ker se lahko nasadi na voziček in otroka pripeljete vse do vrat za vkrcanje, tam pa morate voziček oddati osebju in ga potem dobite spet nazaj šele pri dvigu prtljage (ponekod že pri izkrcanju z letala). Nekateri vozički, ki se zložijo sami vase, so lahko tudi ročna prtljaga, a prej preverite točne mere. Velike vozičke s košaro brezplačno oddate kot navadno prtljago. Na večini avstralskih letališč in na primer pri letalski družbi Emirates, pa imajo sami na voljo otroške vozičke za vse, ki jih potrebujejo za prevoz po letališču.

Morda se za tovorjenje majhnih otrok še najbolj obnese ruta za nošenje, ki ne tehta skoraj nič in jo lahko zbašete v vsako ročno prtljago. Za malce večje dojenčke iz lastnih izkušenj najbolj priporočam izvrstni pas s trdim sedalom Easy rider (naročilo je možno prek angleškega Amazona). Ta se pripne okoli bokov in zelo razbremeni hrbtenico staršev, sedeči dojenčki in malčki pa ohranijo svobodo gibanja po letališčih, hkrati pa kadarkoli lahko spet smuknejo na sedalo.

Nekatere letalske družbe na daljših poletih z večjimi letali ponujajo tudi možnost, da na spletu rezervirate svoj sedež pri predelnih stenah, kamor pritrdijo košek za dojenčke, a jih imajo na voljo samo določeno število in ni nujno, da jo tudi dobite. Zato zahtevajte, da vam po elektronski pošti potrdijo, da boste košek res dobili. Za malo večje dojenčke do dveh let je ponekod na istem mestu v letalu na voljo otroški zasilni sedež, v katerem lahko pritrjen na predelno steno zaspi med poletom. Vsekakor je dobro preveriti, ali ima določena letalska družba med poletom na voljo tudi brezplačne lončke z otroško hrano, vodo za pripravo prilagojenega mleka in prilagojeno mleko v prahu, kot na primer Lufthansa, kar lahko precej zmanjša vašo ročno prtljago. Sicer lahko zaradi varnostnih ukrepov nesete s seboj največ en liter vode za pripravo mleka (ali že pripravljenega prilagojenega/materinega mleka) v stekleničkah ter mleko v prahu v prozornih vrečkah na zadrgo (vrečke zip lock ).

Otroci od dveh do 12 let večinoma plačajo kar enako ceno kot odrasli. Če načrtujete paket fly & drive ali vas posebej skrbi za varnost, je pametno s seboj vzeti tudi avtomobilske sedeže, ki jih lahko brez doplačila uporabljate na letalu. Že pri nakupu pazite, da imajo certifikat z evropskim standardom UN/ECE 44, -03 ali kasnejši amandmaji, oziroma so namenjeni za uporabo v zračnem prometu, kar ponekod preverjajo in zahtevajo tudi predložitev originalnih navodil. Nekatere letalske družbe za starejše otroke ne dovolijo uporabo dvodelnih sedežev (jahač in naslonjalo), druge pa ne samo jahačev. Veliko staršev, ki so jim avtosedeži prenerodni, a se zavedajo nepredvidljivosti zračnih pojavov med poletom, prisega na uporabo posebne oprsnice/varnostnega pasu CARES za svoje dve- in večletnike (10–20 kilogramov), ki je odobrena pri vseh letalskih družbah (naročilo na www.cares.eu) in se jo po uporabi zlahka spravi v torbico ali stranski žep prtljage. Ne da se je uporabljati le v nekaterih sedežih v poslovnem in prvem razredu.

Nadvse priporočljivo se je za let prijaviti (check-in) že po spletu pred samim poletom, kjer si lahko stiskate tudi svoje vstopne kupone za let (boarding pass), naročite posebne otroške obroke za daljše polete in izkoristite možnost izbire sedežev.

… in gremo

Še pred potovanjem je zelo dobro otrokom razložiti, kaj vse bomo pred, med in po poletu počeli ter morda za zabavo to tudi odigrati skupaj z vsemi zvoki brnenja, kupimo tudi kakšno knjigo o letališčih, ob kateri mu lahko vse razložimo. Otroci bodo zelo uživali, če bodo imeli svoj kovček, večji si lahko pripravijo stvari po želji. Pred odhodom preverite dokumente, pripravite prigrizke za na letalo (rozine, kosi sira, jabolka, piščanec) ter zavijte nekaj novih igračk (na daljših poletih za vsako uro eno). Otrokom lahko naredite zapestnice z vašimi in otrokovimi podatki, če se morda izgubijo. Ne pozabite na knjigice in »ninice« za lahko noč ter rezervno obleko zanje in tudi za vas, če se vam otroško kosilo slučajno zvrne v naročje. Obleka naj bo udobna in v plasteh, da otroka zlahka slačite in oblačite.

Na letališče pridite vsaj še uro prej, kot bi to storili sami, po vseh vstopnih pregledih pred vkrcanjem pa otroke čim bolj fizično utrudite s hojo po stopnicah, porivanjem vozičkov, skakanjem in spuščanjem zvokov, ki na letalu ne bodo več zaželeni. Izkoristite predčasno vkrcanje za družine za vašega partnerja/-ko s prtljago, z malčki pa ta čas raje še malo divjajte naokoli in se vkrcajte zadnji. Ohranite mirno kri in pri vzletanju in pristajanju za izravnavanje pritiska v ušesih dojenčke dojite ali jim dajte dudo za sesanje, starejši pa naj ližejo lizike ali bonbone. Zelo pomembno je tudi, da otroci veliko pijejo zaradi suhega zraka v kabini. Otrokom sezujte čevlje in raje obujte debele nogavice. Če malčki med poletom postanejo nemirni, se z njimi sprehodite nekajkrat gor in dol, se ustavite v zadnjem delu letala, opazujte skozi okno in jim pripovedujte, kam potujete in kaj vidite. Tudi zabava s sosedi je zelo dobrodošla, če so za to. Čezoceanski poleti nudijo za večje otroke navadno dovolj zabave na ekranih, pri številnih letalskih družbah pa otroci dobijo tudi darilne vrečke s knjigami, svinčniki, dnevniki ali igračkami. Navsezadnje pa bodo prav vsi, otroci in odrasli, uživali, če bomo skupni čas na letalu izkoristili za crkljanje.

Torej le pogumno na pot!