Z otrokom na počitnice: Na letalu se ne joka

Izbira dopustniške destinacije je odvisna od njegove starosti.

Objavljeno
14. junij 2014 19.43
suligoj/strunjan
Mateja Kotnik, nedelo
Mateja Kotnik, nedelo
»Počitnice so priložnost za počitek. To je čas, ko se družinske vezi krepijo, a se lahko ob neupoštevanju potreb otrok v različnih starostnih obdobjih spremenijo v pravo moro,« opozarja Margareta Seher Zupančič, predsednica Združenja za pediatrijo in pediatrinja v Zdravstvenem domu Velenje.

Pri dojenčkih in malih otrocih sogovornica odsvetuje dolge poti ali letovanje v eksotičnih krajih, kjer praviloma ni dosegljiva ustrezna in pravočasna zdravstvena oskrba. »Staršem svetujem naj pri odločitvi o kraju počitnic upoštevajo čas, ki bi ga ob resnih zdravstvenih težavah potrebovali, da bi prišli do ustrezne oskrbe,« pove Margareta Seher Zupančič in pojasni, da v prvih letih življenja imunski sistem pri otrocih še ni dozorel, zato so dojenčki in malčki bolj dovzetni za različne okužbe, ki lahko potekajo v hujši obliki kot pri starejših otrocih ali odraslih. »V času poletnih počitnic moramo upoštevati tudi možnost daljših prometnih zastojev, ki so neprijetni že za odrasle, pri otrocih pa v vročih dneh lahko povzročijo tudi resne zdravstvene težave, kot sta pregretost in izsušitev,« opozarja pediatrinja in pripomni, da so manjši otroci bolj občutljivi za vse spremembe, pa naj bo to podnebje, hrana ali zgolj posteljica, ki je niso vajeni.

V avtomobilu

»Priporočljivo je, da se starši izogibajo potovanju po vročini, da se med vožnjo večkrat ustavijo v senci, ohladijo avto, med postankom ponudijo otrokom hladen, malo sladkan čaj ali vodo in lahek prigrizek. Nikoli naj ne dovolijo, da bi otrok med vožnjo jedel ali pil, saj se mu na primer pri nenadnem zaviranju lahko zaleti in obstaja celo nevarnost zadušitve. Majhen otrok naj bo v ustreznem otroškem sedežu, starejši privezan z varnostnim pasom na zadnjem sedežu. V bližini naj ne bo nevarnih igrač (koničaste, z ostrimi robovi …). Če uporabljajo klimatsko napravo, naj ne bo velike razlike med temperaturo v avtu in okolici. Otrok naj bo oblečen v lahka, zračna, udobna oblačila, vedno morajo biti pripravljena tudi rezervna oblačila in manjša brisača,« našteva sogovornica in doda, da manjši ko je otrok, bolj pomembno je, da je v kraju letovanja dnevni ritem čim bolj podoben tistemu, ki ga je otrok navajen doma. Prava katastrofa je tudi, tako Saher Zupančičeva, če starši pozabijo doma otrokovo dudico ali najljubšo igračo. Poskrbeti je treba za zaščito pred soncem (klobuček, krema za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem), kljub temu pa vsaj med 11. in 15. uro ostati v senci, saj lahko otrok kljub uporabi kreme za sončenje dobi sončne opekline.

»Z akutno bolnim otrokom pot odsvetujem, saj lahko tudi pri navadnem prehladnem obolenju v nekaj dneh nastane resen zaplet in je včasih potrebno zdravljenje v bolnišnici. Staršem svetujem, da se pred potjo pozanimajo o organizaciji zdravstvene službe v kraju, kamor so namenjeni, da uredijo zdravstveno zavarovanje (v tujini svetujem zdravstveno zavarovanje z asistenco, ki zajema tudi stroške morebitnega prevoza), vzamejo s seboj knjižico o cepljenju in morebitna zdravila, ki jih mora otrok redno prejemati,« opozarja pediatrinja.

V torbico za prvo pomoč spadajo: termometer, fiziološka raztopina za čiščenje noska ali ran, razkužilo, obvezilni material (gaze, povoji, obliži), pinceta, škarje, sredstvo za zbijanje vročine ali proti bolečinam, tablete proti slabosti (za večje otroke), sredstvo za zaščito pred piki komarjev in mazilo za njihovo blaženje ter rehidracijska sol za nadomeščanje tekočine pri driski.

Kako daleč se smemo odpraviti?

Možnosti za družinske počitnice tako doma kot v tujini je veliko. Čas in trajanje potovanja je dobro prilagoditi otrokovi starosti. Zakonca Miha in Nadja Pogačar pripovedujeta: »Zaradi strahu pred letenjem si starši večinoma raje izberejo destinacijo, ki je bližje domu. Midva si nisva.« S prvorojenko, pred sedmimi leti še dojenčico, sta se najprej odpravila na več krajših letov po Evropi, nato tudi na daljšo pot, do Združenih držav Amerike, lani skupaj še s triletnim drugorojencem celo do Avstralije. »Kratki leti po Evropi so zabavni in preprosti. Večji izziv so daljši poleti in večja letališča. Pri majhnem otroku je težava le v tem, da ker leti brezplačno, nima svojega sedeža na letalu. Stiskanje in skakanje po kolenih je lahko po nekaj urah kar naporno. Če imaš srečo, je na letalu vedno kakšen prost sedež in prijazne stevardese potnike posedejo tako, da dobi družinica še en sedež,« pripoveduje Nadja.

Pri Pogačarjevih si otroka vedno sama izbereta igrače in knjige za na pot, ki so ves čas z njima. »Ko čakamo na let, poiščemo na letališču čim bolj prazen in omejen kotiček, da lahko hčerka in štiriletni sin tekata. Tako se utrudita in potem na letalu lažje sedita. Naša obvezna oprema je tudi nova majhna igračka. Ves čas se igramo različne igrice. Takšne kot doma. Nasvet za starše: ne pojdite na naslednjo aktivnost, dokler otrok uživa in se ima lepo. A ko tudi nam na dolgem letu zmanjka idej … Jemo! S sabo imamo vedno neskončno število njunih najbolj priljubljenih prigrizkov,« pove Nadja in razloži, da imajo nekaj pravil, ki veljajo za potovanje z letalom. Eno od njih pravi, da se na letalu ne joka, ker je tako naročil pilot!

Do družin prijazne destinacije in hoteli

Destinacije in nastanitve, ki so primerne za družine, je mogoče najti povsod; v zdraviliščih, na morju, doma in v tujini. Njihovi programi so zamišljeni po meri družin (možnosti aktivnega oddiha, ogledi lokalnih znamenitosti, golf za vso družino, kolesarski izleti, družinski izleti …). Značilnost do družin prijaznih hotelov je, da so tako njihove storitve kot hotelska infrastruktura prilagojene otrokom različne starosti. Zanje pripravijo različne dejavnosti, kar staršem omogoča, da sami preživijo kakšno urico. Ker v takih hotelih gostov brez otrok skoraj ni, so starši v njih zelo sproščeni.

V domačih zdraviliščih počitniško razposajene otroke vabijo v bazene in vodne parke, na doživetja s štrkom Vilijem v Termah 3000 in gusarjem Edijem v Banovcih, z labodkom Zakijem na Bledu in vojščakom Primusum na Ptuju. Pravi hit so v zadnjem času adrenalinski parki; na primer na Krvavcu, Mariborskem Pohorju, v Bohinju, na Bledu, na Rogli, ob Bukovniškem jezeru v Prekmurju, na Otočcu ter v Postojni, kjer je za otroke vznemirljiv ogled Postojnske jame.

V Kekčevi deželi se bodo srečali z Bedancem in Pehto ter pokusili kislo mleko in žgance. Otroške družbe bodo veseli škratje v Gozdu - Martuljku, na poti Triglavskih pravljic na Dovjem in v Mojstrani pa se bodo naučili novih pravljic in se posladkali z velikanovimi piškoti.

Daleč stran od mestnega vrveža, med polja, travnike in gozdove, vabijo tudi turistične kmetije. Družinske počitnice na podeželju so idealne za vse, ki želijo, da otroci pobližje spoznajo domače živali in opravila na kmetiji. Za vse v družini bo to novo doživetje, hkrati pa bodo lahko potešili svoje gurmanske in športne ambicije. Brez gneče ob kakšni znamenitosti in dolgih vrst za nakup sladoleda …