Znameniti Titanik bodo občudovali le bogati firbci

Prihodnje leto, ko bo minilo stoletje od brodoloma Titanika, se lahko, če boste imeli srečo, za 60.000 dolarjev podate do njegovih ostankov 3800 metrov globoko.

Objavljeno
23. februar 2011 09.24
R. Š., trip
R. Š., trip
Tudi če lahko v trenutku potegnete iz žepa 60.000 dolarjev (približno 45.000 evrov), boste le stežka med potniki na eni najrazburljivejših turističnih odisejad v bližnji prihodnosti. Zanimanje za drago dvotedensko potovanje je namreč veliko, prostor pa zelo, zelo omejen. Nekaj ameriških in angleških turističnih agencij za poleti prihodnje leto, ko bo stoletnica znamenitega brodoloma Titanika, že ponuja »fantastično avanturo brez primere v svetu«, kakor so poimenovali odpravo k ostankom znamenite ladje. Natančen datum potovanja še ni določen. Odvisen je namreč od vremenskih razmer, a nekaj deset gostov (tudi njihovo število še ni točno opredeljeno) bo imelo priložnost videti Titanik od blizu maja ali junija 2012.

Ideja o turističnem obisku potopljene čezoceanke (čez ves ocean sicer ni nikoli priplula) je zorela nekaj let. Zdaj ko agencije že sprejemajo prijave, pa so se oglasili tudi nasprotniki komercialnih potopov k Titaniku. Tudi nekateri strokovnjaki se namreč bojijo, da bi pogosto zadrževanje malih podmornic pri ladji povzročilo škodo na ostankih. Toda potovanje v globine Atlantskega oceana je resničnost, saj se predplačila že zbirajo na računu organizatorjev »Titanic Dive Expedition 2012«.

Zasoljena cena 60.000 dolarjev vključuje precej prestiža, čeprav sam potop ne bo prav razkošen. Zbor potnikov bo v mestu St. John's na skrajnem vzhodu Kanade v Novi Fundlandiji, kjer avanturiste najprej čakajo dvodnevne kopenske priprave na potop (predavanja, zdravniški testi, prva pomoč …). Nato bodo z luksuzno križarko odpluli proti kraju, kjer je 14. aprila 1912 ob 23.40 po lokalnem času Titanik trčil ob ledeno goro in se – prelomljen na dva dela – nekaj ur kasneje potopil. Kraj je od kanadske obale oddaljen približno 380 navtičnih milj. Po vnaprej določenem redu se bodo gostje v nekaj dneh razvrstili pri dveh malih podmornicah, ki jih bosta popeljali v širne globine.

Vsak potop bo trajal 
okoli deset ur

Potopi bodo potekali s podmornicama Mir 1 in Mir 2 (ruske tehnologije in izdelave), ki sta še vedno drugi v vrsti rekorderk med plovili, ki se lahko spustijo najgloblje. Obe miniaturi sta namreč že nekajkrat dosegli 6000 metrov globine (rekorderka je sicer japonska mala podmornica Shinkai, ki se je potopila že na 6500 metrov), prihodnje leto pa ne bo treba toliko truda, saj ostanki Titanika ležijo na dobrih 3800 metrih pod gladino. Podmornici sta enaki, v vsaki je prostora za tri ljudi (premer kabine je dva metra), torej bosta na potopih poleg pilota sedela dva avanturista. Ekspedicija naj bi trajala 12 dni, en potop pa približno deset ur.

Če bodo vremenske razmere dopuščale, se bosta Mir 1 in Mir 2 potopila približno dvajsetkrat, saj je čisto vseeno, ali je potop podnevi ali ponoči. Svetlobe tako ali tako že na približno tristo metrih ni več. Šele močni reflektorji na podmornicah bodo turistom omogočali občudovanje morskih globin. Ekološko seveda, to je s posebno svetlobo, ki ne moti najgloblje živečih prebivalcev našega planeta.

Pot do Titanika bo trajala okoli dve uri (Mir se spušča s hitrostjo do 40 metrov na minuto), nazaj prav toliko, vmes pa bodo petičneži lahko skozi line občudovali ostanke najbolj znane »brodolomke« vseh časov.

Potniki v globine bodo ob koncu potopa na kapitanovi večerji na spremljajoči luksuzni ladji dobili reprodukcije znamenitega porcelana, ki je bil na usodni plovbi v dveh najbolje opremljenih restavracijah na Titaniku. Nato se bodo vrnili v St. Johns in tam sklenili nepozabno in pregrešno drago avanturo. Organizatorji ponujajo tudi celoten aranžma za spremljevalce, za katerega boste brez potopa odšteli 10.000 dolarjev. Tu je prostora precej več ...