Trojčice za mamico z dvema maternicama

Hannah Kersey iz Velike Britanije je prva na svetu, ki je rodila trojčice iz dveh maternic. Možnost, da se to zgodi, je ena proti 25 milijonom.

Objavljeno
21. december 2006 14.57
Želeli so si vsaj enega, dobili so tri
London - Hannah Kersey iz Velike Britanije je prva na svetu, ki je rodila trojčice iz dveh maternic. Dvojčici Ruby in Tilly sta se rodili iz ene, Grace pa iz druge maternice. Devet tednov po rojstvu so novorojenke še ostale v bolnišnici, saj so na svet prišle sedem tednom prezgodaj s carskim rezom, piše britanski BBC.

23-letna Hannah ima, tako kot njena mati in sestra, dve maternici. Možnost, da taka ženska rodi trojčke, je ena proti 25 milijonom. Za zdaj je znano, da je na svetu 70 žensk, ki so zanosile v dveh maternicah.

V primeru Hannah so dojenčice bile spočete z dvema jajčecema, z enim v vsaki maternici, hkrati pa sta ju oplodila dva različna spermija. Eno jajčece se je nato razdelilo, iz česar sta se razvili identični dvojčici, iz drugega jajčeca pa se je razvila še ena dojenčica.

Po besedah mamice so vse tri zelo ljubke in prijazne dojenčice, vendar ima vsaka drugačno osebnost: “Gracie naj bi bila neke vrste vodja, najbrž zato, ker se je razvijala sama v svoji maternici. Ruby je bolj tiha in v ozadju, veselo sedi in gleda, kaj se dogaja okrog nje. Tilly pa je bila tista, ki se je borila za preživetje znotraj, je prava borka in želi biti v koraku s sestrama.”