TV potegavščina pretresla Belgijo

Ob novici belgijske nacionalne televizije, da je flamski del države razglasil neodvisnost, kralj in kraljica pa pobegnila, je v državi zavladala prava panika.

Objavljeno
14. december 2006 19.03
Bruselj - Belgijo je v sredo pretresla velika TV potegavščina, ki si jo je privoščila nacionalna televizija RTBF - redni program je prekinila z nujno novico, da je severni, flamski del države razglasil neodvisnost, kralj in kraljica pa sta pobegnila iz države. Pol ure zatem je sledilo sporočilo, da gre le za šalo, a bilo je že prepozno; v državi je zavladala pravcata panika, televizija pa se danes otepa številnih kritik zaradi šale, ki je po mnenju mnogih presegla vsakršno mejo dobrega okusa.

Televizija je program prekinila z novico, da je "flamski parlament enostransko razglasil neodvisnost Flandrije", kralj Albert in kraljica Paola pa sta državo zapustila na vojaškem letalu. Televizija je to podkrepila tudi s sliko; tako s sivimi slikami vkrcavanja kraljevega para na letalo kot tudi veselimi flamskimi demonstranti.

Med gledalci je zavladalo razburjeni in televizijo so takoj zasuli s številnimi klici. Panika je zavladala tudi med tujimi veleposlaništvi v Bruslju in med novinarji, ki so skušali dobiti potrditev te novice.

Televizija je nato po objavi, da je šlo le za potegavščino, pojasnila, da je skušala s tem zgolj opozoriti na nujnost začetka razprave o prihodnosti Belgije. V Belgiji so sicer razprtije med severnim, nizozemsko govorečim flamskim delom in južnim, francosko govorečim valonskim delom države kar malo potihnile, potem ko so v 80. letih 20. stoletja dosegli dogovor o obsežni avtonomiji Flamcev.

Kljub temu, da si bogatejši flamski del Belgije praktično že vseskozi prizadeva za več avtonomije, pa nobena od večjih belgijskih strank ne zagovarja neodvisnosti, ne glede na njihov jezik. Zato je poteza televizije naletela na tako oster odziv.

Po mnenju mnogih uradnih belgijskih predstavnikov je ta potegavščina storila ogromno škodo javni podobi države. "To je nezaslišano. Ni za verjeti, To je karikatura Flandrije," je grmel premier flamske regije Yves Leterme. Njegov valonski kolega Elio di Rupo je bil podobno zgrožen. "Še nikoli v svojem življenju nisem videl take zaskrbljenosti. Obup je prihajal z vsega sveta," je dejal di Rupo.

Potegavščina bo zdaj verjetno drago stala predvsem voditelje televizije. Vodstvo je že moralo na zagovor k pristojnemu ministru. Vse bolj se tudi širijo govorice, da bodo letele glave.