Ujeli orjaškega lignja

Ameriški znanstveniki so v mehiškem zalivu ujeli orjaškega lignja, večjega, kot je eden izmed slavnih rumenih newyorških taksijev. Ligenj meri dobrih šest metrov in tehta več kot 45 kilogramov.

Objavljeno
22. september 2009 23.51
Ma. J.
Ma. J.
Ciudad de Mexico - Ameriški znanstveniki so v mehiškem zalivu ujeli orjaškega lignja, večjega, kot je eden izmed slavnih rumenih newyorških taksijev. Ligenj meri dobrih šest metrov in tehta več kot 45 kilogramov.

Znanstveniki že dolgo vedo za obstoj orjaških lignjev v mehiškem zalivu, saj so njihove posmrtne ostanke že večkrat našli v želodcih kitov glavačev, mrtvega velikanskega lignja pa so v mehiškem zalivu našli tudi že leta 1954. Tokrat pa so to velikansko bitje prvič ujeli med znanstvenim raziskovanjem območja.

Znanstveniki ameriške Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA), ki so raziskovali raznolikost in dostopnost plena kita glavača, so lignja z vlečno ribiško mrežo iz vode potegnili konec julija. Žival so primerno shranili in poslali na nadaljnje raziskave v nacionalni prirodoslovni muzej.

Anthony Martinez, znanstvenik, ki se ukvarja predvsem z morskimi sesalci, je povedal, da so se zavedali, da obstaja sicer majhna možnost, da bi med raziskovanjem naleteli na velikanskega lignja, da pa tega nihče v odpravi ni pričakoval.