Umrl je Ernesto Illy

V nedeljo je v Trstu umrl Ernesto Illy. Obseden je bil s kavo, še posebno s tisto, ki ji v Italiji pravijo espresso. V Braziliji, kjer je imel Illycaffè prve lastne plantaže, so mu rekli Papa Bean, drugod pa tudi Misijonar espressa.

Objavljeno
04. februar 2008 22.50
Ernesto Illy na tržaškem pomolu
Trst – »Kot priznani dobavitelji prvovrstne kave moramo svoj primat potrjevati vsak dan znova in pri tem ne smemo nikdar pozabiti, da so naši pravi gospodarji – pivci kave,« je bil moto 82-letnega Ernesta Illyja, ki je v nedeljo umrl v Trstu. Illycaffè, ki ga je ustanovil njegov oče Francesco, že dolgo ni več le ugledna tržaška pražarna kave, temveč mednarodno podjetje, ki zaposluje 725 ljudi, letni promet pa znaša več kot 250 milijonov evrov.

Za bogastvo in slavo, s katerima so obsedeni mnogi podjetniki, se ni menil, ob neki priložnosti je celo dejal, da je nad svojim premoženjem presenečen. Ni si zgradil razkošne vile, ni vozil pregrešno dragih avtomobilov. Strastno pa je ljubil jadranje, zato je proste trenutke rad preživljal na Jadranu na svoji jadrnici Xpresso.

Obseden je bil s kavo, še posebno s tisto, ki ji v Italiji pravijo espresso (»Moj oče je bil izumitelj aparata, ki je lahko hkrati pripravil tri skodelice espressa.«). V Braziliji, kjer je imel Illycaffè prve lastne plantaže, so mu rekli Papa BeanZa skodelico kave je potrebnih 50 kakovostnih zrn kave.«), drugod pa tudi Misijonar espressa.

Delal je do zadnjega

Tudi ko je njegov sin Andrea postal predsednik družbe, je delal do zadnjega (»Ljudje, ki nimajo drugih skrbi, se začnejo ukvarjati sami s seboj«). Bil je ustanovitelj, predsednik in član mednarodnih organizacij, kakršne so ASIC (Association Scientifique Internationale du Café) iz Pariza, PEC (Physiological Effects of Coffee), ISIC (Institute for Scientific Information on Coffee), ICO (International Coffee Organization) – in v vseh je bil aktiven.

Predvsem pa je bil neskončno radoveden. Kot diplomirani inženir kemije je o kavovcih in sestavinah kave ter njihovih učinkih na človeški organizem vedel vse, kar so odkrili znanstveniki (»Vsi kavovci imajo po 22 kromosomov, samo arabica, ki potrebuje posebno klimo in nego, jih ima 44 in je – darilo Boga«). Dobro je vedel, da lahko majhni pražarni na tako tekmovalnem trgu, kakršen je trg s kavo, uspe le s kakovostjo. Ta se začne na plantaži, zato je bil med prvimi, ki so za dobavo prvovrstne surovine poskrbeli sami. Začel je s plantažo v Braziliji, nadaljeval pa s plantažami v Srednji Ameriki in Afriki, vselej pa v posebnem etičnem dogovoru z domačini (»Začeti moramo proces, ki bo pripeljal do pravičnejše razdelitve bogastva in dobrin ter udejanjil vizijo spoštovanja in človekoljubja«).

Kaj pomaga odlična kava, če je v lokalu ne znajo pripraviti? Zato so v tržaški družbi, kjer z najsodobnejšo tehnologijo preverijo sleherno zrno kave ter pri tem izločajo tudi zdrava zrna nepravilnih oblik (»okus kave lahko pokvari eno samo zlomljeno zrno«), ustanovili »univerzo«, na kateri poučujejo pripravo kave.

Ker k odlični kavi ne sodi povprečno pecivo ali čokolada, je Illycaffè kupil genovski Domori, ki izdeluje vrhunsko čokolado, in dve kmetijski zadrugi iz Osima in Cunea, kjer pripravljajo izvrstne slaščice in marmelade. Za tiste, ki ne pijejo kave  – Ernesto Illy je vsak dan popil vsaj štiri espresse –, pa so konec lanskega leta kupili še slovito francosko družbo Dammann Frères, ki slovi po prvovrstnih čajih.

Seveda pa je za odlično kavo potrebna tudi ravno pravšnja skodelica iz dovolj debelega porcelana. Za Illycaffè so jih poslikali mnogi znani umetniki (David Byrne, James Rosenquist, Jeff Koons, Bob Rauschenberg, Marina Abramović ...), minimalistična skodelica, ki jo je oblikoval Matteo Thun, pa je vsa leta ostala nespremenjena. Danes lahko kavo Illy pijete v 143 državah na vseh celinah sveta. Letos bodo v ZDA začeli prodajati že pripravljeno kavo Illy v pločevinkah, tako kakor Coca Cola, s katero je Andrea Illy oktobra lani podpisal sporazum o tem skupnem projektu.

Iz torkove tiskane izdaje Dela!