Umrla je mati otrok holokavsta

V 98. letu starosti je umrla Irena Sendler, poljska socialna delavka, ki je med drugo svetovno vojno iz varšavskega geta rešila okoli 2500 judovskih otrok.

Objavljeno
12. maj 2008 15.42
Irena Sendler in glavni rabin Aškenazijev Yona Metzger.
Varšava – V 98. letu starosti je umrla Irena Sendler, poljska socialna delavka, ki je med drugo svetovno vojno rešila okoli 2500 judovskih otrok. Večino jih je pretihotapila iz varšavskega geta in jim nato dala novo identiteto.

Sendlerjeva je v času vojne delala na mestnem oddelku za skrbništvo, kjer se je lotila tveganega početja. S pomočjo ekipe kakih 20 sodelavcev je med leti 1940 in 1943, ko so nemški okupatorji zažgali geto, prebivalce pa postrelili ali poslali v koncentracijska taborišča, reševala otroke judovskih staršev. Sendlerjeva in njena ekipa so pod pretvezo, da morajo pregledati sanitarne pogoje, vstopili v geto, kjer so iskali otroke, ki bi jih lahko pretihotapili. Otrokom, ki so jih našli, so nato podelili lažna katoliška imena. Dojenčke in otroke so iz geta prepeljali z reševalnimi vozili, tramvaji, včasih pa so jih celo zaprli v škatle ali pakete. Najstnike so pomešali s skupinami prisilnih delavcev, ki so na delo odhajali izven geta.

Otroke so nato dodelili rejnikom ali pa so jih poslali v sirotišnice, bolnice in samostane. V upanju, da bodo po koncu vojne zopet našli svojce, je njihova imena Sendlerjeva zapisovala na listke, ki jih je skrivala doma. Ko so jo leta 1943 aretirali je njenemu pomočniku posodo, kjer je hranila imena, uspelo zakopati na vrtu pisarne oddelka. Na lističih, ki so jih po vojni izkopali, je bilo zapisanih okoli 2500 imen.

Kljub mučenju v zaporu, Sendlerjeva svoje ekipe ni nikoli izdala. »Bila sem tiho. Raje bi umrla kot da bi izdala naše početje,« je v svoji biografiji povedala kasneje. Biografija, ki jo je napisala Anna Mieszkowska, nosi naslov »Mati otrok holokavsta: Zgodba Irene Sendler«.

Sendlerjeva je umrla v ponedeljek v bolnici, kjer je zadnji mesec preležala zaradi pljučnice.