V Argentini brez slabe vesti ob kajenju trave

Argentinsko vrhovno sodišče je razsodilo, da je protiustavno kaznovati ljudi, ki uživajo marihuano v lastno zadovoljstvo. V osem strani dolgi razsodbi pa je še zapisano, da je potreben obširen program proti preprodaji ilegalnih drog.

Objavljeno
26. avgust 2009 09.56
Šp.K.
Šp.K.
Buenos Aires - Argentinsko vrhovno sodišče je razsodilo, da je protiustavno kaznovati ljudi, ki uživajo marihuano v lastno zadovoljstvo. Razsodba se glasi: "Vsak odrasel posameznik ima svobodno voljo in sam sprejema odločitve o načinu življenja, brez, da se v to vmešava država."

Odločitev sodišča je sledila po tem, ko je argentinska policija aretirala pet moških, ki so imeli v žepih v cigarete zvito marihuano. Sodišče je poleg razsodbe še dodalo, da uživanje marihuane ne sme škodovati ljudem okoli osebe, ki jo uživa, in da odločitev še ne pomeni popolne dekriminalizacije.

 

Predsednik argentinskega vrhovnega sodišča Ricardo Lorenzetti je poudaril, da je uživanje marihuane legalno, dokler "ne predstavlja jasne nevarnosti." Nadaljeval je, da država ne more vzpostavljati "moralne odgovornosti posameznika."

 

V osem strani dolgi razsodbi pa je še zapisano, da je potreben obširen program proti preprodaji ilegalnih drog. Argentina se je z razsodbo o delni legalizaciji marihuane postavila ob bok nekaterim južnoameriškim državam, kot so Venezuela, Ekvador in Kolumbija.