V evroparlamentu po dobrem mesecu spet kadijo

Po 43 dneh prepovedi, je v evropskem parlamentu zopet dovoljeno kajenje. Odločitev je podprlo kar ducat velmož, natančneje – vsi navzoči; edini glas proti je dvignil Gérard Onesta.

Objavljeno
17. februar 2007 01.06
Bruselj – »Komaj 43 dni je evropski parlament zdržal brez kajenja,« se je jezil Gérard Onesta, ko je biro, ki ga poleg predsednika Hansa-Gerta Pötteringa sestavlja še 14 podpredsednikov – med njimi je tudi gnevni poslanec francoskih zelenih – presenetljivo gladko odpravil sklep o popolni prepovedi kajenja, ki je veljala od 1. januarja letos. Odločitev je podprlo kar ducat velmož, natančneje – vsi navzoči; edini glas proti je dvignil Onesta.

Nenavadno odločitev v času, ko se čedalje več držav odloča za izgon cigaretnega dima iz javnih prostorov, naj bi vodstvo parlamenta, kakor je neuradno slišati v skupščinskih kuloarjih, sprejelo zaradi pritiska poslancev, ki se nikakor ne morejo odreči cigaretam v lastnih pisarnah.

Začudenje je bilo toliko večje, ker so parlamentarci v minulih letih zvesto podpirali evropsko komisijo v prizadevanju za ozaveščanje Evropejcev pred hudimi posledicami kajenja, na katere opozarjajo zlovešči napisi »Tobak ubija« na zavojčkih cigaret.

V palači Justus Lipsius, kjer potekajo srečanja ministrskih svetov, dvakrat na leto pa tudi posveti najvišjih državnikov Unije, so se odločili za »sožitje« s kadilci in že pred časom namestili posebne kadilnice z napravami za odvajanje dima. Marsikje pa takšnih možnosti ni. Med drugim na Irskem, kjer so marca 2004 kot prvi v Uniji prepovedali kajenje v vseh javnih prostorih, zato smejo celo evropski ministri smotke vleči samo pod milim nebom.

Luksemburški premier Jean-Claude Juncker, hkrati tudi prvi financar vélikega vojvodstva, znan kot verižni kadilec, je na neformalnem zasedanju ministrskega sveta na zelenem otoku disciplinirano zapuščal konferenčno poslopje, da bi v miru in z upoštevanjem prepovedi na prostem pokadil cigareto.

Od prepovedi do vse več kršitev

Uslužbenci evroparlamenta so se že decembra lani spraševali, kako neki bodo z novim letom preprečevali poslancem vdajanje tobačni omami. Bojazen se je pokazala za upravičeno: januarja je bilo slišati prve pritožbe nad parlamentarci, ki so s cigaretami v ustih kljubovali prepovedi. Še prejšnji teden so v novinarskem baru zalotili nekaj puhajočih gostov, ki jih je diskretno poklicani varnostnik opozoril, da kajenje ni dovoljeno. A že nekaj minut pozneje so cigarete spet gorele.

Incidenti so se dogajali celo med plenarnim zasedanjem v Strasbourgu, torej na ozemlju Francije, kjer so pravkar (1.februarja) razglasili prepoved kajenja v javnih prostorih. In le dan prej je evropski komisar za zdravje Markos Kiprijanu objavil posebno »zeleno knjigo« o škodljivosti pasivnega kajenja, ki na leto menda odnese 79.000 življenj. Hkrati so se začeli tudi široki posveti o možnosti vzpostavljanja vseevropskih pravil, ki bodo trajali do 1. maja.

Več o tem preberite v sobotnem tiskanem Delu