V Goriška Brda na rebulo

V Višnjeviku v Goriških Brdih se začenja sedmi Praznik rebule in oljčnega olja, namen "ljubiteljem žlahtne kapljice, domačih dobrot in dobrega vzdušja".

Objavljeno
05. maj 2006 12.37
Vino sorte rebula je v Goriških brdih vse bolj cenjeno
Dobrovo - V Višnjeviku v Goriških Brdih se danes začenja sedmi Praznik rebule in oljčnega olja. Skupaj ga pripravljajo tamkajšnja vaška skupnost, briška občina in Društvo ljubiteljev rebule, namenjen pa je "ljubiteljem žlahtne kapljice, domačih dobrot in dobrega vzdušja". Osrednji del dvodnevne prireditve bosta degustacija rebule in ocenjevanje oljčnega olja, na katerem bodo ob briških sodelovali tudi oljkarji iz Furlanije-Julijske krajine in bo v Brdih poteklo prvič, so sporočili organizatorji.

Sedmi Praznik rebule in oljčnega olja se bo začel s popoldanskim ocenjevanjem oljčnega olja, ob 20. uri pa bo sledila degustacija rebule različnih proizvajalcev iz Višnjevika.

Sobotno dogajanje, katerega glavni del se bo začel ob 17. uri, bo namenjeno predvsem žlahtni kapljici, saj bo ob nasvetih strokovnjakov mogoče pokusiti rebulo več kot 60 vinarjev iz Brd in Italije. Organizatorji pripravljajo še degustacijo oljčnega olja in sira, ter obljubljajo, da bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji domače hrane, saj pripravljajo razstavo domačega peciva.

Prireditev, v okviru katere bo organiziran tudi voden ogled fresk in križevega pota v cerkvi Sv. Jurija v Gradnem ter najstarejšega oljčnika v Goriških Brdih, bodo popestrili še škofjeloška godba na pihala, domače mažoretke, obisk vinske kraljice, bogat srečelov, slikarska razstava domačina Andreja Erzetiča in ognjemet.