V Grčiji odkrili antični kip boginje Here

Na najdišču Dion na severu Grčije so našli kip starogrške boginje Here, ki datira v 2. stoletje pr.n.št. Gre za redko arheološko najdbo in jo velja primerjati s kipcem Zeusa, ki so ga v Dionu našli leta 2003.

Objavljeno
02. marec 2007 14.56
Najden kip boginje Here
Solun - Na najdišču Dion na severu Grčije so našli kip starogrške boginje Here, ki datira v 2. stoletje pr.n.št. Najdbo bodo uradno predstavili drevi v Solunu. Grški arheolog Dimitris Pantermalis, ki vodi izkopavanja na tej lokaciji, je povedal, da je kip Here, ki je sicer brez glave in sedi na prestolu, redka arheološka najdba in jo velja primerjati s kipcem Zeusa v enaki pozi, ki so ga v Dionu našli leta 2003.

Kip Here v človeški velikosti so našli med obrambnim obzidjem ob vznožju Olimpa, najvišje gore v Grčiji, ki velja za domovanje ducata olimpskih bogov. Hera, najstarejša sestra in žena Zeusa, očeta bogov na Olimpu, je bila v grški mitologiji predvsem boginja zakona in zakonskih žena.

Med izkopavanji na območju najdišča Dion so doslej odkrili ostanke antičnega makedonskega mesta z istim imenom, dveh gledališč, telovadnice ter svetišč antičnih grških in egiptovskih bogov, kot so Sarapis, Izida in Anubis, ki so imeli pomemben vpliv na antično Grčijo potem, ko je Aleksander Veliki zavzel Egipt.