V Južnoafriški republiki našli »superdiamant«

Superdiamant tehta 507 karatov, je izjemno velik in za povrhu še izredno čist. Vrednost posebej dragocenega diamanta, ki so ga našli v enem izmed južnoafriških rudnikov, se pne v milijone dolarjev.

Objavljeno
30. september 2009 12.06
M. Gr.
M. Gr.
Cape Town - V Južnoafriški republiki našli »superdiamant«. Tehta 507 karatov, je izjemno velik in za povrhu še izredno čist. Vrednost posebej dragocenega diamanta, ki so ga našli v enem od južnoafriških rudnikov diamantov, se pne v milijone dolarjev. »Velik je kot manjša pomaranča,« je velikost novoodkritega diamanta za južnoafriški radio opisal James Duncan, tiskovni predstavnik podjetja Petra Diamonds.

Belo obarvani dragoceni kamen so našli pred slabim tednom, 24. septembra, v znamenitem rudniku Cullinan, iz katerega izvira tudi doslej največji najdeni diamant. S 507 karati spada dragoceni kamen, ki za enkrat še nima imena in ga je zato treba še poimenovati, po mnenju podjetja Petra Diamonds »med dvajset najkvalitetnejših surovih diamantov, ki so bili kdajkoli odkriti«. Diamanta-velikana so našli skupaj s še dvema enako obarvanima diamantoma, od katerih vsak tehta po več kot 100 karatov. Zdaj ga bodo najprej temeljito analizirali strokovnjaki, nato pa bodo sprejeli odločitev, ali ga bodo razrezali na več kosov, ki jih bodo obrusili vsakega posebej, ali pa bodo velikanski diamant obrusili v enem kosu.

O vrednosti diamanta se James Duncan ni želel izreči. O tem bo po njegovem mogoče govoriti šele, ko bodo končane temeljite analize dragocenega kamna. Kakor koli že: konec lanskega leta je primerljivo velik diamant, ki so ga prodali na dražbi, dosegel vrednost 18,4 milijona dolarjev. V istem rudniku, v katerem so pred dnevi našli 507 karatov težak diamant, so leta 1905 odkrili legendarni diamant Cullinan, ki je tehtal 3.106,7 karatov. Kasneje so ga razrezali v več kosov, od katerih so vsakega obrusili posebej. Diamanti, ki so nekdaj bili del diamanta Cullinan, danes krasijo krono britanskega kraljestva.

Iskanje diamantov v Južnoafriški obvladuje svetovno znano podjetje De Beers, ki je hkrati vodilno podjetje na svetu v tej panogi. Dolgo časa je bilo tudi lastnik rudnika Cullinan. Omenjeni rudnik se je v zgodovini vselej znova izkazal kot nahajališče posebej velikih in izredno čistih diamantov. To velja tudi še za današnji čas. Nazadnje, na začetku letošnjega leta, so po besedah tiskovnega predstavnika podjetja Petra Diamonds, Jamesa Duncana, v rudniku Cullinan odkrili izredno redek modro obarvani diamant. Na dražbi, ki je potekala v Evropi, je dosegel vrednost 9,5 milijona dolarjev.