V kvizu Jeopardy je računalnik prvič premagal človeka

Ken Jennings in Brad Rutter sta že zmagovala na ameriškem televizijskem kvizu Jeopardy. V minulih treh dneh sta merila svoje znanje še proti Watsonu in izgubila. Gledalci niso bili presenečeni, morda nekoliko razočarani. Premagal ju je Watson - IBM računalnik. Podjetje je takor naredil korak v svet, v katerem bodo stroji "inteligentno" brskali po bazi podatkov in tako tudi razumeli človeka.

Objavljeno
17. februar 2011 08.07
Maja Čakarić, delo.si
Maja Čakarić, delo.si

Čeprav sta se oba tekmovalca že večkrat izkazala na kvizu - Ken Jennings je, denimo zmagal 74-krat zapored - ni nihče pričakoval, da bosta kos takšnemu nasprotniku. Za podjetje IBM pa ta spopad ni bil zgolj dobro oglaševana akcija, s katero bi se trepljali po rami, ker zmorejo zastaviti tako razkošno nagrado, temveč dokaz, da jim je uspelo narediti korak v svet, v katerem bodo inteligentni stroji razumeli človeka, se znali nanj ustrezno odzvati, in, kakor je podrezal novinar New York Timesa, verjetno „neizogibno nadomestili katerega od nas“.

Watson je sicer zgolj stroj, ki odgovarja na vprašanja. Je pa tudi stroj, kakršnega so si raziskovalci umetne inteligence prizadevali predstaviti desetletja. Zna tako hitro in učinkovito brskati po svoji bazi podatkov, da nazadnje sestavi informacijo, ki ga razberemo kot pravilen odgovor. Dober zgled so vselej imeli v Dati, humanoidu iz znanstvenofantastične nanizanke Star Trek, ki je razumel vprašanja in znal nanje odgovoriti. No, znal je še marsikaj drugega. Toda imel je posluh za variacije in spontanost pogovornega jezika. Pa tudi Deep Blue je bil spodoben predhodnik. Leta 1997 je premagal šahovskega velemojstra Garija Kasparova.

Ken Jennings in Brad Rutter sta se z Watsonom soočila dvakrat v treh dneh. Zmagovalec je prejel milijon dolarjev, drugo in tretjeuvrščeni pa dovolj spodobnih 300 oziroma 200 tisoč dolarjev. Jennigs in Rutter sta se že odločila, da bosta polovico nagrade oddala v dobrodelne namene. Še bolj radodarni pa bodo Watson in njegovi IBM starši, ki ničesar ne bodo zadržali zase.

Na kvizu Jeopardy se človek še nikdar (razen testno) ni pomeril s strojem. Watson se je izkazal že v prvem krogu televizijskega šova. Zbral je skoraj 36 tisoč dolarjev, ne ravno tesno za petami mu je sledil Brad Rutter z osvojenimi 10.400 dolarji, Ken Jennings pa jih je priigral 4.800. V sklepni igri je Watson osvojil obljubljeno milijonsko nagrado in ob tem zbral še 77.147 dolarjev. Ken Jennings se je nazadnje umestil na drugo mesto, Brad na tretjega.

Watson, ki je bil videti kot nekakšen tablični avatar, je pravilno in pridno odgovarjal na vprašanja o arhitekturi, biologiji, znanosti, klasični glasbi in, ne nazadnje, pogovorni oddaji Saturday Night Live. Toda, zmotil se je na koncu. „Katero mesto ima največje letališče, imenovano po junaku druge svetovne vojne, in drugo največje letališče, ki se imenuje po bitki iz druge svetovne vojne?“ „Toronto?“ je ugibal. Jennings in Rutter sta oba odgovorila pravilno: Chicago.


Tretji del kvizaV: Računalnik, ki vas lahko premaga pri kvizu Jeopardy? O: Kaj je Watson? (posnetek je v angleščini).