V New Yorku razstava kostumov in nakita Marie Callas

Na Italijanskem inštitutu za kulturo v New Yorku je do 30. marca na ogled razstava odrskih kostumov, drugih oblek in nakita operne pevke Marie Callas.

Objavljeno
07. marec 2011 08.40
Posodobljeno
07. marec 2011 08.40
T. L., delo.si
T. L., delo.si

Na Italijanskem inštitutu za kulturo v New Yorku je do 30. marca na ogled razstava odrskih kostumov, drugih oblek in nakita operne pevke Marie Callas.

V postavitev so vključene obleka, ki jo je »La Divina« nosila v Tosci, ki jo je leta 1965 režiral Franco Zeffirelli, ter obleki, ki ju je nosila v Traviati v New Yorku leta 1956 in 1958.

Na razstavi je med drugim mogoče videti bluzo in črno krilo, ki ju je kreiral Yves Saint-Laurent in ki ju je Callasova nosila v času študija na prestižni glasbeni šoli Juilliard v New Yorku.

Zbiratelj Bruno Tosi, predsednik kulturnega združenja Maria Callas in lastnik razstavljenih predmetov, je od pevkine smrti septembra 1977 vrsto predmetov, ki so bili nekdaj njena last, kupil na dražbah, med njimi več kot 70 pisem ter na tisoče fotografij in člankov o njej. Svojo zbirko namerava ponuditi Benetkam, kjer naj bi prihodnje leto odprl vrata muzej Callasove.

Kostumi so iz obdobja po letu 1953, potem ko je Callasova, ki je v mladosti tehtala 108 kilogramov, na zahtevo filmskega in gledališkega režiserja Luchina Viscontija izgubila 40 kilogramov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Leta 1956 je bila razglašena za eno od desetih najbolj elegantnih žensk na svetu,« je dejal Tosi.

Razstavo z naslovom Ženska, glas, mit je Italijanski inštitut za kulturo v New Yorku pripravil v sodelovanju z veleposlaništvom Grčije in Skladom Stavros Niarchos.

Maria Callas se je 2. decembra 1923 rodila v New Yorku, se glasbeno izučila v Grčiji in si ustvarila kariero v Italiji. Zaslovela je kot zelo vsestranska pevka z glasom širokega razpona. Njen repertoar je obsegal klasična operna dela do belcanta, na primer Donizettija, Bellinja, Rossinija, pa tudi dela Verdija in Puccinija. V zgodnji karieri je pela tudi v Wagnerjevih opernih dramah. S pretanjenim občutkom je belcantu pridala dramatični učinek.

Skladatelj Leonard Bernstein jo je nekoč imenoval kar Operna Biblija. Leta 2006 pa so v Opera News zapisali: »Skoraj 30 let po smrti, je Maria Callas še vedno definicija dive in umetnice - in še vedno najbolj prodajana vokalistka klasične glasbe.«

Umrla je 16. septembra leta 1977, njeno kariero pa so, vsaj v nekaterih medijih, večkrat zasenčile drame, ki so se ji dogajale zasebno.