V noči na nedeljo je bil popoln Lunin mrk

V noči na nedeljo smo Evropejci lahko prvič po skoraj treh letih opazovali popoln Lunin mrk, ki so ga ob ugodnih vremenskih razmerah lahko spremljali tudi v Afriki, Aziji in delih Severne Amerike.

Objavljeno
04. marec 2007 12.11
Lunin mrk
Ljubljana/Pariz - V noči na nedeljo smo Evropejci lahko prvič po skoraj treh letih opazovali popoln Lunin mrk, ki so ga ob ugodnih vremenskih razmerah lahko spremljali tudi v Afriki, Aziji in delih Severne Amerike.

V večjem delu Evrope je bilo oblačno, kljub temu pa so mnogi ljubiteljski astronomi opazovali pojav.

Mrk je nastopil v soboto zvečer ob 22.30, ko je Lunin krajec vstopil v Zemljino senco. Ob 23.44 je bila Luna popolnoma v senci našega planeta, ta faza popolnega mrka pa je trajala danes do 0.58.

Do popolnega Luninega mrka pride, ko Luna prečka Zemljino senco, opazujemo pa ga lahko le ob polni luni. Sonce, Zemlja in Luna so ob mrku skoraj povsem poravnani. Popoln mrk je redek pojav. Vsako leto so sicer najmanj štirje mrki, in sicer dva Sončeva in dva Lunina, ter največ sedem mrkov. V tem primeru je le en Sončev in šest Luninih mrkov ali en Lunin in šest Sončevih mrkov.

Ko Luna pride v Zemljino senco, bi sicer morala biti nevidna. Vendar se to zaradi loma sončne svetlobe z zemeljsko atmosfero ne zgodi, v senco pa meče predvsem rdečkaste barve. Tudi tokrat je Luna potemnela, pordečila, imela pa je tudi sive in oranžne odtenke.

Pred tokratnim je bil zadnji popolni Lunin mrk 28. oktobra 2004. Prihodnji popolni mrk bo videti 28. avgusta, vendar ne v Evropi. Evropejci bodo morali počakati do 21. februarja 2008.