V Oni preberite ...

Za osrednji intervju v Oni smo tokrat prosili legendarno igralko, Ivanko Mežan. Načitana, širokogleda in lucidna ničkolikokrat preseneti z dovtipom, ki zapre usta ali izvabi glasen smeh.

Objavljeno
21. september 2009 13.00
Posodobljeno
21. september 2009 14.00
Uredništvo One
Uredništvo One
Za osrednji intervju v Oni smo tokrat prosili legendarno igralko, Ivanko Mežan, 83-letno gospo, ki se najprej nekajkrat izgovorila, da nima kaj pametnega povedati. Načitana, širokogleda in lucidna ničkolikokrat preseneti z dovtipom, ki zapre usta ali izvabi glasen smeh. Je skromna, prijetna in polna zgodb. Ko govori o družini, se ji razjasnijo oči. Je oseba, ki ne pozna dolgčasa in jo, čeprav zaskrbljeno, še vedno najbolj navdušuje narava. In poezija. Neznansko pogreša moža Miloša in prijateljico Milo Kačič. Vedno. V svoji karieri je nanizala vrsto gledaliških in filmskih vlog, tako da bi ji lahko rekli tudi ženska z mnogo obrazi. Seveda je od nje to zahtevala profesionalnost.

Kako pa je če v svojem vsakodnevnem življenju ugotovimo, da imamo v bistvu dva obraza in ko nam psihiater postavi diagnozo bipolarna motnja? Povsem normalno je, da naše razpoloženje niha. Veseli dogodki nas navdajajo z optimizmom in veseljem, tisti manj veseli pa nas lahko privedejo do hudih skrbi in potrtosti. Problem nastane, ko začne to ovirati naše vsakodnevne dejavnosti. Takrat govorimo o bipolarni motnji razpoloženja, ki po podatkih Inštituta za varovanje zdravja prizadene kar do 7,5 odstotka populacije. Zanjo je značilno nihanje od depresije do manije, ki žalost velikokrat obarva preveč žalostno, veselje pa celo preveselo.

Več o tem in še marsičem si preberite v jutrišnji Oni!