V pitju kave na prvem mestu Finci

Največ kave popijejo Finci, največ čaja pa Turki, sledijo jim Irci in Britanci. Povprečen Finec na leto za pripravo kave porabi kar 12 kilogramov kavne mešanice.

Objavljeno
25. avgust 2009 12.20
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Bruselj - Kdor je bil prepričan, da so najbolj navdušeni pivci kave v Italiji, čaja pa v Veliki Britaniji, se moti. Kot so razkrili pri dveh znanih blagovnih znamkah kave in čaja, Illyju in Liptonu, so v pitju kave v Evropi na prvem mestu Finci, največ čaja pa popijejo v Turčiji.

Povprečen Finec na leto za pripravo kave porabi kar 12 kilogramov kavne mešanice, kar je največ na svetu in dvakrat toliko kot v Italiji. Norvežani in Danci niso daleč zadaj, je za dpa povedal predstavnik italijanske skupine Illy Giacomo Biviano.

 

A medtem ko severni narodi pijejo precej šibko kavo, je v sredozemskih državah veliko bolj priljubljen koncentriran učinek espressa. To je tudi prevladujoči način priprave kave v Italiji, kjer Italijani na leto popijejo okoli 14 milijard skodelic espressa.

 

Kave z mlekom predstavljajo le petino porabe kave v Italiji, medtem ko je na severu Evrope ravno obratno - po Illyjevi raziskavi se kave z mlekom v tem delu Evrope proda štirikrat več kot espressa.

 

A če je kava na jugu Evrope močna in na poti proti severu vse bolj razredčena, gre čaj ravno v nasprotni smeri. Običajna vrečka čaja za britanski trgi vsebuje tri grame čaja, za francoski dva grama, v Italiji pa je v enaki vrečki le 1,5 grama čaja, je pojasnil predstavnik Liptona, britansko-nizozemskega proizvajalca potrošniškega blaga Unilever, Michiel Leijnse.

 

Tudi tokrat glavno vlogo pri tem igra mleko - Britanci in Irci ga redno dodajajo v čaj, medtem ko čaj v južnih in vzhodnih državah, kot so Italija, Rusija in Turčija, pijejo z limono ali brez dodatkov.

 

Največ čaja v Evropi sicer popijejo v Turčiji, sledi ji Irska, tej pa Velika Britanija.