Povprečen Finec na leto za pripravo kave porabi kar 12 kilogramov kavne mešanice, kar je največ na svetu in dvakrat toliko kot v Italiji. Norvežani in Danci niso daleč zadaj, je za dpa povedal predstavnik italijanske skupine Illy Giacomo Biviano.
A medtem ko severni narodi pijejo precej šibko kavo, je v sredozemskih državah veliko bolj priljubljen koncentriran učinek espressa. To je tudi prevladujoči način priprave kave v Italiji, kjer Italijani na leto popijejo okoli 14 milijard skodelic espressa.
Kave z mlekom predstavljajo le petino porabe kave v Italiji, medtem ko je na severu Evrope ravno obratno - po Illyjevi raziskavi se kave z mlekom v tem delu Evrope proda štirikrat več kot espressa.
A če je kava na jugu Evrope močna in na poti proti severu vse bolj razredčena, gre čaj ravno v nasprotni smeri. Običajna vrečka čaja za britanski trgi vsebuje tri grame čaja, za francoski dva grama, v Italiji pa je v enaki vrečki le 1,5 grama čaja, je pojasnil predstavnik Liptona, britansko-nizozemskega proizvajalca potrošniškega blaga Unilever, Michiel Leijnse.
Tudi tokrat glavno vlogo pri tem igra mleko - Britanci in Irci ga redno dodajajo v čaj, medtem ko čaj v južnih in vzhodnih državah, kot so Italija, Rusija in Turčija, pijejo z limono ali brez dodatkov.
Največ čaja v Evropi sicer popijejo v Turčiji, sledi ji Irska, tej pa Velika Britanija.