V prilogi Ona preberite

Aktualna Ona prinaša ekskluzivni intervju z dr. Evo Ilc Fornezza, 77-letno vnukinjo Riharda Jakopiča in hčerko profesorja dr. Jožeta Ilca, ki je na umetnikovo željo uredil obsežno Jakopičevo družinsko zapuščino.

Objavljeno
26. oktober 2009 09.32
Posodobljeno
26. oktober 2009 17.00
Helena Peternel-Pecauer
Helena Peternel-Pecauer
Aktualna Ona prinaša ekskluzivni intervju z dr. Evo Ilc Fornezza, 77-letno vnukinjo Riharda Jakopiča in hčerko profesorja dr. Jožeta Ilca, ki je na umetnikovo željo uredil obsežno Jakopičevo družinsko zapuščino. Gospa Eva je diplomirala iz slavistike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Na svoji prvi poti v Italijo je spoznala bodočega moža in si tam z njim ustvarila družino. V zakonu sta se jima rodila dva sinova. Po doktoratu na katoliški univerzi v Milanu je bila zaposlena kot profesorica tujih jezikov na višji srednji šoli vse do svoje upokojitve leta 1997. Tri desetletja je ob skrbi za družino in redni službi našla tudi čas za zamisel, ustanovitev in vodenje krstne kateheze s starši novokrščenih otrok po domovih. Svoje izkušnje in znanje na tem področju je zbrala in izdala v pastoralnem priročniku z naslovom Andate! (Edizione in dialogo, Milano), ki je doslej doživela že peto dopolnjeno izdajo. Knjiga je v slovenskem prevodu izšla pod naslovom Pojdite pri založbi Družina leta 2004. V internjuju razkriva svoje spomine na deda, Riharda Jakopiča, prvič pa si lahko v Oni ekskluzivno ogledate tudi njen portret, ki ga je ded naslikal, ko ji je bilo 11. let.

 

Ker pa je pred nami prvi november, smo v središče One postavili razmišljanja o življenju. O tem so za nas razmišljali babica v porodni sobi, vrhunski alpinist ter tibetanski menih. Kranj, Gunclje, Dharamsala. Anči Bizjak, Viki Grošelj, Thupten Sherab. Povezuje jih bistveno - dihanje. V bistvu osredotočen vdih in izdih. V porodni sobi, na gori ali v samostanu. Pa še nekaj, verjetno kar posledično; nihče ni podlegel monotonosti zaporedja let. Nasprotno, zdi se, kot da so življenje določili za svoj najljubši hobi, ki (se) mu iz vsega srca predajajo ves prosti čas, kajti vsi so bili že večkrat čisto od blizu soočeni z nepričakovanim trenutkom minljivosti, ki jim je odtisnil svoj pečat. Vsakdan je dobil nove razsežnosti. Če jih loči 8000 metrov nadmorske višine ali več deset tisoč kilometrov zemeljske razdalje, se znajdejo na istem listu papirja. Ko želva skoči iz globine ...

 

Tokratna Zdrava Ona pa prinaša vse kar ste želeli vedeti o zobeh, pa si niste upali vprašati svojega zobozdravnika.

 

Uredništvo One vam želi prijetno branje!