V prilogi Ona preberite ...

V Oni objavljamo intervju z direktorjem Državnega izpitnega centra mag. Darkom Zupancem ter pišemo o stigmatizaciji posvojenih otrok. Pripravili pa smo tudi pregled novih modnih zapovedi za to sezono.

Objavljeno
09. november 2009 11.23
Posodobljeno
09. november 2009 17.00
Uredništvo One
Uredništvo One
V jutrišnji Oni preberite intervju z mag. Darkom Zupancem, direktorjem Državnega izpitnega centra, ki trdi, da šola stoji in pade z učiteljem. Še zlasti bruci se v teh dneh sprašujejo, ali so študij dobro izbrali ali pa so jih rezultati na maturi uvrstili na drugo ali tretjo najboljšo možnost v vrsti zaželenih. Točke na maturi precej določajo življenje mladih. Na vprašanja, kaj to pomeni za njihovo življenje, je zrelostni izpit primeren zaključek štiriletnega izobraževanja in ali bi bilo bolje ocenjevati prijaznost namesto matematike in še na mnoga druga nam je odgovoril direktor Državnega izpitnega centra.

 

V središče pa smo tokrat postavili stigmatizacijo posvojenih. Čeprav se posvojiteljske družine ločijo od bioloških le po drugačnem genskem zapisu med starši in otroki, obstajajo dvojna družbena merila: posvojiteljske družine so bolj na očeh in vsi jih bolj opazujejo, od posvojenih otrok pa se pričakuje, da se morajo lepše obnašati. To potrjuje raziskava, ki jo je naredila Maja Klun v svoji diplomski nalogi Posvojitev otrok kot oblika socialnega starševstva, kjer je izpostavljeno še drugo, nič kaj spodbudno dejstvo: da smo Slovenci pri razumevanju koncepta posvojiteljskih družin še precej na začetku.

 

Da pa se boste po resnem branju malo sprostili, si spočite oči na Modnih zapovedih, ki smo vam jih pripravili za to sezono.