V San Remu slavil veteran Roberto Vecchioni

Zmagovalec 61. festivala italijanske kancone v San Remu je v soboto postal kantavtor Roberto Vecchioni s pesmijo Chiamami ancora amore (Reci mi še enkrat ljubezen). Vecchioni je prejel tudi nagrado kritikov. Festival, ki je pred televizijske ekrane privabil tako rekoč pol Italije, so zaznamovali številni gostje.

Objavljeno
20. februar 2011 14.05
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
San Remo - Veteran italijanske glasbene scene Vecchioni, ki se ga zaradi njegove klasične izobrazbe v italijanskih glasbenih krogih drži vzdevek "profesor", je po pisanju slovenske tiskovne agencije STA zmago posvetil italijanskemu ljudstvu in ženskam.

Za Vecchionijem sta se na stopničkah zvrstila pevec Al Bano, še en stari znanec San Rema, in skupina Moda.

Festival italijanske popevke, ki je tudi letos dosegel izjemno visoko gledanost s skoraj 50-odstotnim deležem, pa je že zdavnaj prerasel meje zgolj glasbenega dogodka in postal družbeni fenomen. Tako je italijanske medije v zadnjem tednu dni bolj kot aktualne politične in sodne afere zanimalo, kako se bo odrezal vodja festivala Gianni Morandi, "večni mladenič" italijanske kancone, ter katera od obeh sovoditeljic, argentinska starleta Belen Rodriguez ali domača zvezda Elisabetta Canalis, bo pritegnila več pogledov.

V petih festivalskih dneh so se zvrstili številni domači in tuji, ne le glasbeni gostje. Tako so gledalci lahko videli ameriškega filmskega igralca Roberta De Nira in v Francijo preseljeno italijansko igralko Monico Bellucci. Igralec in režiser, oskarjevec Roberto Benigni pa je ob letošnji 150. obletnici združitve Italije na svojstven način "predaval" o nastanku in pomenu italijanske himne.

Kanček provokacije sta sprožila komika Luca in Paolo, ki sta v San Remo prvič prinesla sicer "strankarsko uravnoteženo" politično satiro. V svojih nastopih sta se tako obregnila ob spolne škandale italijanskega premiera Silvia Berlusconija, prizanesla pa nista niti italijanski levici in njenemu neuspešnemu iskanju skupnega vodje, še piše STA.