V Tivoliju opazovanje Jupitra in Lune

Astronomsko društvo Temno nebo Slovenije drevi v ljubljanskem parku Tivoli pripravlja javno opazovanje Jupitra in Lune. Dogodek pripravljajo v okviru Mednarodnega leta astronomije.

Objavljeno
28. avgust 2009 12.29
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - Astronomsko društvo Temno nebo Slovenije drevi v ljubljanskem parku Tivoli pripravlja javno opazovanje Jupitra in Lune. Dogodek pripravljajo v okviru Mednarodnega leta astronomije. V društvu pričakujejo okoli 8000 obiskovalcev, so zapisali v sporočilu za javnost.

Obiskovalci Tivolija bodo lahko nebesna telesa opazovali skozi več kot 20 različnih teleskopov. Poleg tega bodo lahko poslušali kratka predavanja o Luni in Jupitru, poklicni astronomi pa bodo vsake pol ure obiskovalce s predavanji vodili po Jakopičevem drevoredu, kjer je na ogled razstava od Zemlje do vesolja. Razstava bo sicer odprta do 4. septembra.

 

Dogodek je brezplačen, opazovanje pa bo končano ob polnoči, ko bosta najprej Luna in nato še Jupiter počasi zahajala na zahodnem obzorju.

 

Opazovanje nočnega neba bo potekalo na Jakopičevem drevoredu in na rondoju ob sprehajališču v parku Tivoli v Ljubljani, organizirajo pa ga Ustvarjalno astronomsko društvo Temno nebo Slovenije in Fakulteta za matematiko in fiziko v sodelovanju z astronomskimi društvi iz vse Slovenije.