V Veliki Britaniji strah pred "Velikim bratom"

Britanske oblasti so napovedale, da bodo v okoli 20 mestih namestili govoreče nadzorne kamere CCTV, s katerimi bodo lahko oštevali posameznike, ki se v javnosti neprimerno obnašajo.

Objavljeno
04. april 2007 19.54
Nadzorna kamera
London - Britanske oblasti so danes napovedale, da bodo v okoli 20 mestih namestili govoreče nadzorne kamere CCTV, s katerimi bodo lahko oštevali posameznike, ki se v javnosti neprimerno obnašajo. Prek kamer bodo lahko uslužbenci lokalnih uprav iz kontrolnih sob nadzorovali in ošteli kršitelje oziroma vse, ki naj bi po njihovem mnenju storili nekaj narobe. Ti načrti so v javnosti že sprožili bojazen, da se država spremenila v družbo "Velikega brata".


Britanski notranji minister John Reid je zanikal, da bi šlo pri ukrepu za uvajanje policijske države. Nadzorni sistem je po njegovih besedah namenjen zoper tisto "manjšino, ki meni, da je sprejemljivo onesnaževati ulice, vandalizirati naše skupnosti in uničevati našo lastnino".

Kamere so že postavili v mestu Middlesbrough na severovzhodu Anglije, kjer so jih uporabili proti vandalom in okajenim posameznikov, sedaj pa bodo podobne nadzorne sisteme vzpostavili še na 19 drugih območjih. Kot je dejal Reid, so nadzorne kamere v mestu Middlesbrough dale dobre rezultate, zato so se ta sistem nadzora tudi odločili razširiti.