Velika Britanija poplačala dolgove iz druge svetovne vojne

Velika Britanija je zaveznicama iz druge svetovne vojne Kanadi in ZDA vrnila dolg, ki si ga je po vojni sposodila za obnovo porušene države.

Objavljeno
29. december 2006 16.46
London - Velika Britanija je danes ZDA in Kanadi, svojima zaveznicama iz druge svetovne vojne, poplačala še zadnji dolg iz tega obdobja. Po vojni je namreč Velika Britanija za obnovo države od ZDA najela 4,3 milijarde dolarjev posojila, od Kanade pa 1,2 milijarde dolarjev, ki naj bi jih ob dvoodstotni obrestni meri odplačala v 50 letih, vendar je plačilo v 50-ih in 60-ih letih prejšnjega stoletja nekajkrat odložila zaradi slabih gospodarskih razmer.

Poplačilo dolga je skupaj z obrestmi zneslo skoraj 10 milijard dolarjev oziroma skoraj dvakratno dolarsko vrednost posojila, danes pa je Velika Britanija vrnila še zadnjih 100 milijonov dolarjev (75,91 milijonov evrov). "Ta teden končno izpolnjujemo svojo dolžnost do ZDA in Kanade v zameno za podporo, ki sta nam jo nudili pred 60 leti," je dejal britanski minister za gospodarstvo Ed Balls. Ta podpora je Veliki Britaniji pomagala poraziti nacistično Nemčijo ter zagotoviti mir in blaginjo v povojnem obdobju, je pojasnil.

Večina ameriške pomoči je v Veliko Britanijo pritekla skozi program posojil in zakupov, ki je k britanskim vojnim naporom prispeval opremo, hrano, orožje in gorivo v vrednosti kakih 27 milijard dolarjev. Po izteku tega programa leta 1945 pa je Velika Britanija za obnovo države najela še dodatna posojila.