Velikanski kipi odkrili skrivnost svojih pokrival

Arheologi razrešili skrivnost, ki je obdajala kipe na Velikonočnem otoku. Sekira, utrjena pot in starodavni vulkan so razkrili, od kod izvirajo velikanska pokrivala.

Objavljeno
07. september 2009 12.35
Kipi na Velikonočnih otokih
Mo. B.
Mo. B.
Hanga Roa - Arheologi so razkrili skrivnost, ki je obdajala kipe na Velikonočnem otoku. Ta se nahaja nekaj več kot štiri tisoč kilometrov od obal Čila in je tako najbolj izoliran otok na svetu.

Na kipe, ki so posejani po otoku, so otočani pred tisoč leti začeli dajati klobuke. Arheologi iz univerze v Manchestru in Londonu so ugotovili, da so velikanska pokrivala prikotalili iz starodavnega vulkana. Dr. Colin Richards in dr. Sue Hamilton sta prva britanska arheologa, ki po letu 1914, raziskujeta otoke.

Do razkritja, od kod izvirajo velikanska pokrivala, ju je pripeljal niz namigov - sekira, utrjena pot in starodavni vulkan -, ki so razkrili, kako so nastali rdeči klobuki.

Richards je pojasnil: "Vemo, da so kamne kotalili po poti narejeni iz stisnjenega rdečega vulkanskega prahu." Vsako pokrivalo, ki tehta nekaj ton, je bilo izklesano iz vulkanskega kamna. Na glave kipov so jih posadili po vsem otoku. Čemu pokrivala služijo ni znano, prav tako pa ni znan natančen postopek nameščanja rdečih klobukov.

Sekiro, ki je služila klesanju kamna, so našli v bližini pokrival. Znanstveniki menijo, da je bila namenjena daritvi. Richards je za BBC pojasnil: "Pokrivala so prikotalili iz vulkana v dolino. Opazimo lahko, da so bila skrbno nameščena. Bližje kot smo vulkanu bolj pogosta so."

Richards in Hamiltonova bosta na otoku ostala še naslednjih pet let. "Poskušali bomo določiti datum kipa, ki je najstarejši med mnogimi. To razkritje bi lahko na novo napisalo zgodovino Polinezije," je pojasnil Richards.