Vesoljska postaja ISS oskrbljena

Tovorno vesoljsko plovilo Progress M-59 se je pripojilo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kamor je pripeljalo hrano in material za tričlansko posadko.

Objavljeno
20. januar 2007 10.50
Polet vesoljskega plovila Progres proti Mednarodni vesoljski postaji
Moskva - Tovorno vesoljsko plovilo Progress M-59 se je danes pripojilo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kamor je pripeljalo hrano in material za tričlansko posadko, so danes sporočili iz vesoljskega centra v Moskvi. Kozmonavti na krovu ISS so tako prejeli 2,5 ton svežega sadja, pitno vodo, gorivo in različno opremo, pa tudi pisma in darila. Progress so sicer iz ruskega vesoljskega izstrelišča Bajkonur izstrelili v sredo.

Ruski kozmonavt Mihail Tjurin, ameriški astronavt Michael Lopez-Alegrio in njuna kolegica Sunita Williams bodo plovilo raztovorili v naslednjih tednih. Med tovorom je poleg že naštetega tudi 50 kilogramov kisika, 1500 kilogramov rezervnih delov, oprema za različne poskuse v vesolju in zaščitna oprema.
Po podatkih pristojnih ameriških oblasti je Progress M-59 tokrat že 24. obiskal ISS. Rusko tovorno plovilo, ki je pred dvema letoma zaradi nesreče nadomestilo ameriško, je sicer namenjeno tudi prevozu astronavtov na ISS in nazaj.