»Črn sem bil, tudi preden sem postal predsednik ZDA«

Ameriški predsednik Obama je v oddaji Late Show izjavil, da je bil "črn, tudi preden je postal predsednik ZDA". S tem se je odzval na pomisleke, da nasprotovanje zdravstveni reformi temelji na rasizmu.

Objavljeno
22. september 2009 12.32
Da. O.
Da. O.

New York – Ameriški predsednik Barack Obama je v pogovoru za oddajo Late Show, ki jo vodi znani David Letterman, zatrdil, da "je bil črn, tudi preden je postal predsednik ZDA“.


Obama se je s tem odzval na pomisleke nekdanjega predsednika ZDA Jimmyja Carterja, ki je dejal, da kritika zdravstvene reforme pravzaprav temelji na rasizmu. Na očitke se je že pred tem odzval predstavnik Bele hiše, ki je zatrdil, da se kritika zdravstvene reforme nanaša na občutljive in težke odločitve in ne na "barvo kože". Obama je tudi izpostavil dejstvo, da se vsakdo, ki se poda v politiko, sčasoma "znajde pod kritikami“.

Ob tem je Obama naštel imena svojih predhodnikov, kot so Franklin Roosevelt, John F. Kennedy in Ronald Reagan, ki so bili prav tako tarča ostrih kritik "določenega odstotka prebivalstva, ki jih razjezijo poizkusi uvedbe resnih sprememb v času ekonomske krize.“


Obama je v soboto svojo zdravstveno reformo zagovarjal v petih intervjujih za različne televizijske mreže, obstaja pa občutek, da je bil še najbolj brezskrben v pogovoru z Lettermanom. Obama je namreč pojasnil, da je v oddajo prišel samo zato, "da bi videl krompir v obliki srca", ki ga je izdelala neka gostja oddaje.

V pogovoru sta se dotaknila tudi Afganistana, kjer je Obama zavrnil prošnjo za pošiljanje dodatnih vojakov v to državo, dokler ne bo izdelana nova strategija za boj proti terorizmu.

 

Odlomek iz pogovorne oddaje Late Show si oglejte v priloženem videu (intervju je v angleščini)