Ljubljanski ZOO med nami že 60 let

Živalski vrt Ljubljana letos praznuje svojo 60. obletnico ustanovitve. V prihodnjih sedmih letih bo živalski vrt dobil novo celostno podobo, ob tej slavnostni priložnosti pa so izdali tudi posebno knjigo.

Objavljeno
09. september 2009 19.00
David Osojnik
David Osojnik
Ljubljana - Živalski vrt Ljubljana letos slavi svojo 60. obletnico ustanovitve, zato so dogodku primerno organizirali tudi prireditev, ki so se je udeležili številni znani obrazi na čelu z županom Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoranom Jankovićem.  

V svoji bogati zgodovini je vrt preživel kar nekaj vzponov in padcev, ki jih je dolgoletni predsednik Sveta živalskega vrta Ljubljana Vasja Butina nazorno opisal v knjižici z naslovom Živalski vrt Ljubljana - Jubilejni pogled v preteklost in prihodnost. Prva lokacija je bila sprva v samem centru Ljubljane, leta 1951 pa so ga preselili na območje kjer stoji še danes.

Tudi v prihodnosti bo v živalskem vrtu Ljubljana dogajalo, saj se v prihajajočih letih obetajo precejšne spremembe. Sprejet je namreč nov dolgoročni razvojni načrt vrta (t.i. master plan), katerega vrednost je ocenjena na 54,6 milijona evrov. Tako naj bi ljubljanski ZOO v naslednjih sedmih letih dobil novo celostno podobo, saj nova zasnova predvideva združitev živali po regijah, vzpostavljena pa bo tudi nova sprehajalna pot.  MOL se ob tem nadeja tudi finančne pomoči države, ki je bolj aktivno pričela sodelovati z vodstvom živalskega vrta šele v obdobju prejšne vlade.

V preteklem letu je ljubljanski ZOO obiskalo kar 240.000 obiskovalcev, ki so si lahko ogledali več kot 500 živali. Po besedah direktorice vrta Zdenke Ban Fischinger pa bo tu svoj dom še letos našlo kar nekaj novih živali.

Več o spremembah v Živalskem vrtu Ljubljana in dogajanju ob 60. obletnici si lahko ogledate v videoprispevku.