Natančno sliko New Yorka narisal po le 20-minutnem ogledu

Britanski umetnik, avtist Stephen Witshire je po le 20-minutnem ogledu New Yorka, ustvaril podrobno 5,5 metra veliko sliko mesta. Na podoben način je narisal tudi že Rim in Hong Kong, 16-metersko podobo Tokia pa končal v samo tednu dni.

Objavljeno
31. oktober 2009 12.25
Š. Ro.
Š. Ro.
New York - Britanski umetnik, avtist Stephen Wiltshire je na 5,5 metra velikem platnu naslikal podobo New Yorka, potem ko si je pred tem le 20 minut s helikopterjem ogledoval mesto.

Njegova stvaritev ima neverjetno veliko detajlov, v pravilni razmerjih so tudi velikosti zgradb. Avtistični umetnik pa je vse to naslikal takoj po nekajminutnem ogledu.

 

Na sliki je tako mogoče jasno prepoznati največje znamenitosti new Yorka, kot so Empire State Building in Chryslerova zgradba. Te so pozneje primerjali s fotografijami in ugotovili, da se ujemajo vse podrobnosti.

 

Wiltshire ustvarja s slušalkami v ušesih, saj mu glasba močno pomaga pri njegovem delu. Doslej je na tak način narisal že skice Tokia, Rima in Hong Konga, na povabilo ameriške televizijske mreže CBS pa je zdaj naslikal tudi New York in ga pozneje predstavil ameriški publiki.

 

"Stephen najprej zariše panoramo in glavne obrise mesta, nato jim doda glavne znamenitosti in na koncu začrta še vidnejše podrobnosti," je pojasnila umetnikova sodelavka Iliana Taliotis.


"Stephen verjame, da je to njegov duhovni dom. Med njegovim rodnim Londonom in New Yorkom je namreč veliko podobnosti, s katerimi se je zlahka poistovetil. Razlika je le v tem, da je vse višje in večje. Mesta so bila vedno njegova strast, privlači ga kozmopolitanski način življenja," je še dodala.

 

Umetniku so sicer že v ranem otroštvu diagnosticirali avtizem. Risanje mu je pomagalo pri razvcoju govora. Med črkovanjem abecede je lahko narisal tudi do 26 slik.

 

Za veliko risbo mesta ponavadi potrebuje od tri do sedem dni. Leta 2005 je 16-metrsko sliko Tokia ustvaril v samo tednu dni.

 

Kako je potekalo njegovo delo, si oglejte v spodnjem videoposnetku: